Patlidžan, poznat i kao baklava, jajčevec ili plavi patlidžan, jest povrće koje potječe iz Azije, ali se danas uzgaja širom svijeta. Karakterističan je po svojoj tamnoljubičastoj boji i glatkoj koži, i često se koristi u raznim kuhinjama diljem svijeta. Donosimo vam jedan brz recept za punjene patlidžane
Punjeni patlidžani sa sirom i povrćem
Sastojci:
- 2 veća patlidžana
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 crveni luk, sitno nasjeckan
- 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
- 1 crvena paprika, nasjeckana na kockice
- 1 žlica paradajz paste
- 1/2 šalice nasjeckane rajčice (možete koristiti svježe ili konzervirane)
- 1/2 šalice nasjeckanog svježeg bosiljka ili peršina
- Sol i papar po ukusu
- 1/2 šalice svježeg sira (npr. feta ili kozji sir)
- 1/2 šalice naribanog parmezana ili drugog tvrdog sira
Upute:
- Zagrijte pećnicu na 200°C.
- Patlidžane prerežite na pola po dužini i izdubite ih žlicom, ostavljajući oko 1 cm debljine “stijenki”. Izdubljeno meso patlidžana nasjeckajte na kockice i stavite sa strane.
- Stavite izdubljene patlidžane na pleh obložen papirom za pečenje i pecite ih u prethodno zagrijanoj pećnici 20-25 minuta ili dok ne omekšaju.
- Dok se patlidžani peku, zagrijte maslinovo ulje u tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte nasjeckani luk i češnjak te pržite dok luk ne postane staklast, oko 5 minuta.
- Dodajte nasjeckanu papriku i izdubljeno meso patlidžana u tavu te pirjajte još 5-7 minuta.
- Dodajte paradajz pastu, nasjeckane rajčice, svježi bosiljak ili peršin, sol i papar te kuhajte još 5-7 minuta dok se umak ne zgusne.
- Maknite tavu s vatre i dodajte svježi sir (feta ili kozji sir) u smjesu, pa promiješajte.
- Izvadite pečene patlidžane iz pećnice i napunite ih smjesom povrća i sira.
- Posipajte punjene patlidžane naribanim parmezanom ili drugim tvrdim sirom.
- Vratite punjene patlidžane u pećnicu i pecite još 15-20 minuta ili dok sir ne postane zlatno smeđi.
- Poslužite tople punjene patlidžane kao glavno jelo ili prilog uz svježu salatu.
Ovaj recept je prilagodljiv, pa slobodno eksperimentirajte s dodavanjem drugih začina ili povrća prema vašim preferencijama. Uživajte u ovom ukusnom i zdravom jelovniku!
Važno je napomenuti da patlidžan sadrži solanin, prirodni spoj koji može biti toksičan u velikim količinama. Da bi se smanjio sadržaj solanina, neki recepti preporučuju potapanje ili posipanje patlidžana solju prije pripreme. Također, ljudi koji su alergični na hranu iz porodice noćurka (Solanaceae), poput rajčice ili paprike, mogu biti osjetljivi na patlidžan. Prije uvođenja patlidžana u prehranu ili povećanja unosa, uvijek je dobro konzultirati se s nutricionistom ili liječnikom, posebno ako imate određene zdravstvene probleme.