“Brzo” studiranje za 60.000 KM: Koji su fakulteti izdavali lažne diplome

Podijelite ovaj članak:

Sve razotkrili prikriveni istražitelji SIPA-e koji su upisali fakultete koristeći se lažnim identitetima

Prema nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su jučer deset osoba u operativnoj akciji „Klaster“ koje su osumnjičene za izdavanje lažnih diploma.

Radi se o visokim dužnosnicima univerzitetskih i fakultetskih ustanova u BiH, a pretresi su obavljeni u više bh. gradova i Distriktu Brčko.

Prema informacijama „Avaza“, u pitanju su: Nezavisni univerzitet NUBL Banja Luka, Prometej Banja Luka, PiM Banja Luka, Aperion Banja Luka, UPS Banja Luka, Internacionalni univerzitet Travnik, Internacionalni univerzitet Distrikt Brčko, CKM Mostar i Union Mostar.

Aktivnosti se realiziraju nakon dugotrajnog provođenja istražnih radnji, zajedno sa SIPA-om, na suzbijanju organiziranog kriminala i sistemske korupcije, povezane s nezakonitim izdavanjem i nedozvoljenom trgovinom fakultetskim diplomama na području BiH, rečeno je iz Tužilaštva BiH.

“Avaz” otkriva da su osumnjičeni dekani, rektori i profesori visokoškolskih ustanova: Zoran Kalinić, Vaso Pajić, Vladimir Stojanović, Vojislav Škrbić, Denis Prcić, Dragan Ilić, Goran  Lalović, Dušan Perić, Ljubiša Todorović, Mirko Tufegdžija…

Većina ih je jučer i uhapšena, a pronađeno je i privremeno oduzeto 165.000 KM. Sumnja se da su osumnjičeni nezakonitim aktivnostima stekli imovinsku korist višu od 600.000 KM. 

Saznajemo da su ih otkrili prikriveni istražitelji SIPA-e koji su radili skoro dvije godine na istrazi. Sve su snimili i dokumentirali. 

Radi se o više od 50 lažnih diploma koje su izdali i zauzvrat uzeli novac. Lažne diplome su dobila i trojica prikrivenih istražitelja, koja su, služeći se lažnim identitetima, upisala fakultete i razotkrila cijelu organizaciju.

Oni su ekspresno dobili diplome. Sumnja se da su pojedinci plaćali oko 30.000 eura za brzo “školovanje”.

Avaz

Subscribe
Notify of

3 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] “Brzo” studiranje za 60.000 KM: Koji su fakulteti izdavali lažne diplome […]

[…] “Brzo” studiranje za 60.000 KM: Koji su fakulteti izdavali lažne diplome […]

[…] “Brzo” studiranje za 60.000 KM: Koji su fakulteti izdavali lažne diplome Post Views: 1 # denis prcic# diplome […]

3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x