Budućnost proizvodnje električne energije: Plutajući generatori nalik kralježnici

Podijelite ovaj članak:

Gibanje valova pretvara se u električnu energiju pomoću plutajućeg generatora nalik kralježnici.

Ovaj lijepi prizor potencijalno bi mogao biti značajan izvor održive energije u budućnosti.

Sea Wave Energy Limited (SWEL), sa sjedištem na Cipru, dizajnirao je generator koji pluta s valovima, proizvodeći energiju. Poznat je kao Wave Energy Converter (WEC) ili Waveline Magnet, a pruža jeftinu, ekološki prihvatljivu alternativu fosilnim gorivima. SWEL već deset godina radi na ovim generatorima, a prošle su godine objavili dizajn svog prototipa WEC.

Plutajuće plastične platforme jednostavne su za izradu, jeftine su i spojene u obliku fleksibilne “kičme” koja se savija s valovima. Briljantno je dizajniran za pretvaranje gibanja oceanskih valova u električnu energiju, sposoban proizvesti do 100 MW snage pod savršenim uvjetima. Zbog svoje visoke proizvodnje i niske cijene, konkurentan je fosilnim gorivima koja dominiraju energetskim tržištima. Uređaj je prošle godine testiran u zaljevu Larnaca, u blizini obale Cipra.

Za komercijalizaciju WEC-a potrebno je više testiranja i razvoja. Također se može izraditi od recikliranih materijala, što doprinosi njegovoj ekološkoj reputaciji.

WEC bi trebao biti postavljen u oceanu s električnom mrežom u roku od pet godina. Snaga valova mogla bi za nekoliko godina postati prevladavajuća poput solarne struje, a ove plutajuće “bodlje” uljepšat će obale diljem svijeta.

Subscribe
Notify of

2 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Budućnost proizvodnje električne energije: Plutajući generatori nalik kralježnici […]

Reading your article helped me a lot and I agree with you. But I still have some doubts, can you clarify for me? I'll keep an eye out for your answers.

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x