Bulgur kao prilog ili kao glavno jelo

Podijelite ovaj članak:

Bulgur je vrsta pšenične žitarice koja se tradicionalno koristi u mnogim kuhinjama Bliskog istoka, Mediterana i jugoistočne Europe. Da biste napravili bulgur, pšenica se prvo kuha, osuši i zatim ljušti, a zatim se zrno drobi, obično na nekoliko različitih veličina, ovisno o željenoj teksturi. Konačni proizvod je grubo zrno slično smeđoj riži.

Bulgur je popularan u mnogim jelima kao zamjena za rižu ili kao sastojak u salatama, juhama, varivima i glavnim jelima. Ima blagu orašastu aromu i teksturu koja se može prilagoditi ovisno o načinu pripreme. Jedna od najpoznatijih jela u kojima se koristi bulgur je tabbouleh, tradicionalna salata iz Levanta koja se sastoji od sjeckane svježe peršina, rajčice, luka, maslinovog ulja, limunovog soka i bulgura.

Bulgur je popularan zbog svoje brze pripreme – obično je potrebno samo nekoliko minuta da se skuha, što ga čini praktičnim sastojkom za svakodnevnu upotrebu. Osim toga, bogat je vlaknima, bjelančevinama i raznim hranjivim tvarima poput vitamina B, željeza i magnezija, čineći ga zdravim izborom za prehranu.

Bulgur, kao cjelovita žitarica, ima niz zdravstvenih blagodati koje mogu doprinijeti uravnoteženoj prehrani.

Nekoliko ključnih zdravstvenih koristi bulgura:

  1. Bogatstvo hranjivim tvarima: Bulgur je bogat hranjivim tvarima poput vlakana, proteina, vitamina B kompleksa, željeza, magnezija i drugih minerala. Ove hranjive tvari su važne za opće zdravlje tijela, uključujući funkciju probavnog sustava, metabolizma, formiranje crvenih krvnih stanica i mišićnu funkciju.
  2. Poboljšava probavu: Vlakna u bulguru doprinose zdravlju probavnog sustava tako što potiču redovitu probavu, smanjuju rizik od zatvora i podržavaju zdravu crijevnu mikrofloru.
  3. Regulira razinu šećera u krvi: Konzumiranje cjelovitih žitarica poput bulgura može pomoći u stabilizaciji razine šećera u krvi jer vlakna i složeni ugljikohidrati u bulguru usporavaju apsorpciju šećera u krvi.
  4. Smanjuje rizik od srčanih bolesti: Redovita konzumacija cjelovitih žitarica, uključujući bulgur, povezana je s smanjenim rizikom od srčanih bolesti. To je djelomično zbog njihove sposobnosti da smanje razinu kolesterola i reguliraju krvni tlak.
  5. Pomaže u održavanju zdrave tjelesne težine: Vlakna u bulguru pružaju osjećaj sitosti i mogu pomoći u kontroliranju apetita, što može olakšati održavanje zdrave tjelesne težine.
  6. Podržava zdravlje kostiju: Bulgur sadrži minerale poput magnezija, fosfora i mangana koji su važni za zdravlje kostiju i kože.
  7. Smanjuje upalne procese: Antioksidansi i fitonutrijenti prisutni u cjelovitim žitaricama poput bulgura mogu pomoći u smanjenju upalnih procesa u tijelu i podržati opće zdravlje.

Uključivanje bulgura u prehranu može biti korisno za opće zdravlje i dobrobit tijela, posebno kada se kombinira s uravnoteženom prehranom i zdravim načinom života.

Recept za pripremu bulgura s piletinom i povrćem


Evo recepta za ukusno jelo bulgura s piletinom i povrćem:

Sastojci:

  • 1 šoljica bulgura
  • 2 šoljice pilećeg temeljca (možete koristiti i vodu)
  • 2 pileća prsa, narezana na kockice
  • Sol po ukusu
  • Svježe mljeveni crni biber po ukusu
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 luk, sitno nasjeckan
  • 2 češnja bijelog luka, sitno nasjeckana
  • 1 crvena paprika, narezana na trakice
  • 1 žuta paprika, narezana na trakice
  • 1 šoljica sitno nasjeckane mrkve
  • 1 šoljica sitno nasjeckanog tikvica
  • Svježi peršin ili korijander za posluživanje (opcionalno)

Upute:

  1. Priprema bulgura: Stavite pileći temeljac (ili vodu) u lonac i pustite da zavrije. Dodajte bulgur, posolite po ukusu i dodajte svježe mljeveni crni biber. Smanjite vatru, poklopite i kuhajte bulgur dok ne upije svu tekućinu, obično oko 10-15 minuta. Kad je bulgur kuhan, maknite lonac s vatre i ostavite da odstoji poklopljen nekoliko minuta.
  2. Priprema piletine: Zagrijte jednu žlicu maslinovog ulja u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte kockice pilećeg mesa u tavu, posolite i popaprite po ukusu, te pržite dok ne postanu zlatno smeđe s obje strane i potpuno kuhane. Kad je piletina gotova, izvadite je iz tave i stavite na tanjur.
  3. Priprema povrća: U istoj tavi dodajte preostalu žlicu maslinovog ulja. Dodajte nasjeckani luk i češnjak te pržite nekoliko minuta dok ne omekšaju. Zatim dodajte narezane paprike, mrkvu i tikvice te pržite još nekoliko minuta dok povrće ne omekša, ali još uvijek zadržava hrskavost.
  4. Sjedinjavanje sastojaka: Vratite prženo pileće meso u tavu sa povrćem. Dodajte pripremljeni bulgur i nježno promiješajte kako biste sve sastojke sjedinili.
  5. Posluživanje: Kad su svi sastojci sjedinjeni i zagrijani, poslužite jelo u zdjelama ili na tanjurima. Po želji, pospite svježim peršinom ili korijandrom prije posluživanja za dodatnu aromu i svježinu.

Ovo jelo bulgura s piletinom i povrćem je ukusno, hranjivo i jednostavno za pripremu. Uživajte u bogatom okusu i raznolikosti hranjivih tvari koje nudi ovaj recept!

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x