Ćamil Duraković objavio video iz Srebrenice, četnici uznemiravaju Bošnjake: “Jesu li patriotiske snage zabrinute”

Podijelite ovaj članak:

“Pitaju li se patriotske snage koje su jučer bile zabrinute za sigurnost građana Sarajeva kako je večeras malo dalje od međuentitske linije?

Badnje je veče. Pripadnici Ravnogorskog četničkog pokreta se postrojavaju u Draževini. Badnjaci se traktorima prevoze ispred bošnjačkih kuća u Bratuncu, Srebrenici, a vjerujem i u drugim mjestima širom RS. Kolone vozila kruže Srebrenicom i zaustavljaju se ispred biranih kuća, bacajući petarde koje zvuče kao topovski udari”, naveo je Durković.

Jesu li neki građani Bosne i Hercegovine važniji, preči i skuplji od povratnika u entitet RS? Je li veći strah građana Sarajeva od straha povratnika? – pita se Duraković.

“Ko se to brine za sigurnost Bošnjaka u Bratuncu kada se badnjaci traktorima prevoze uz piće, pjesme i pucanje? Šta da rade i čemu da se nadaju Bošnjaci u entitetu Republika Srpska, ako na Dobrinji osvanu barikade?

Sutra ću, naravno, iz poštovanja i jer sam tako odgojen čestitati najveći pravoslavni praznik svojim prijateljima i sugrađanima, ali večeras, moram prenijeti dio tradicionalne atmosfere Badnje večeri, kada kolona sa badnjakom prolazi kroz Bratunac i Srebrenicu.

Da, ja sam onaj šesnaestogodišnji Ćamil koji je preživio genocid i nakon toga pružio ruku pomirenja da bismo napravili bolju i sigurniju Bosnu i Hercegovinu. I da, ovo je večerašnji konvoj, koji je namjerno i svjesno zastao u naselju Vidikovac, naseljenim većinom Bošnjacima, tačnije ispred moje kuće, kako bi komšije Srbi, uglavnom iz Bratunca, pokazali koliko je moja ispružena ruka prihvaćena.

Iskreno mi je žao što u 21. vijeku ne postoji civilizacijska svijest da bar najveće vjerske praznike ne koristimo kako bismo zastrašili komšije. Jer, što se mene tiče, ovdje je uvijek bilo mjesta i za Božić i za Bajram.

Nadam se da će se ove nacionalističke horde jednog dana umoriti, a da će civilizovani ljudi svoje praznike konačno slaviti i čestitati u miru i blagostanju. Komšije, vi koji večeras u svojim domovima dostojanstveno proslavljate, neka vam je sretno Banje veče”, naveo je Duraković uz video.

https://www.facebook.com/camild79/videos/897281461280725

Foto: FB/Radiosarajevo.ba

 

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

I may need your help. I've been doing research on gate io recently, and I've tried a lot of different things. Later, I read your article, and I think your way of writing has given me some innovative ideas, thank you very much.

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x