Četnici se sutra okupljaju u Višegradu!

Podijelite ovaj članak:

Poznato je da četnici svake godine divljaju po Višegradu i okolnim mjestima uz ratnozločinačku ikonografiju i pjesme koje izazivaju jezu kod bošnjačkih povratnika koji su pukom srećom preživjeli masovne pokolje u ovom gradu.

Udruženje Žena žrtva rata oglasilo se saopćenjem povodom sutrašnjeg okupljanja četnika u Višegradu na Badnje veče.

– Ravnogorski četnički pokret u Višegradu je uputio poziv na okupljanje za Badnje veče u mjestu Draževina kod Višegrada, 6. januara 2023. godine. Polazak kolone je planiran iz samog centra grada, uz prateća četnička obilježja i ikonografiju.

Podsjećamo da su upravo pripadnici tog pokreta krajem prošle godine pravosnažno presuđeni na po pet mjeseci zatvora zbog izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti na području Višegrada i okoline u martu 2019. godine.

Međutim, i pored toga, pripadnici tog pokreta organiziraju javna okupljanja i povorke, čime jasno daju do znanja da ne poštuju presudu Suda Bosne i Hercegovine, a samim time ni državu u kojoj žive. Još više zabrinjava činjenica da u tim aktivnostima imaju punu podršku lokalnih vlasti u Višegradu, ali i policije – navodi se u reakciji na najavljeno četničko okupljanje.

Udruženje podsjeća da se “radi o slavljenju i veličanju ideologije i pokreta koja više od dva stoljeća ima za cilj istrebljenje, pokolje i masovne progone Bošnjaka Višegrada i drugih gradova Podrinja.

– Također, takvim djelovanjima u mirnodobsko doba se šalje poruka ionako malom broju bošnjačkih povratnika u Višegrad da nisu dobrodošli i da se prijeratni multietnički grad Višegrad na sve moguće načine hoće pretvoriti u isključivo srpski grad.

Podsjećamo da su pod zastavom četničkog pokreta počinjeni stravični zločini nad Bošnjacima Višegrada i da se kroz takva okupljanja održava kontinuitet zločinačke ideologije.

Stoga, mi ispred Udruženja “Žena, žrtva rata” pozivamo predstavnike lokalnih vlasti u Višegradu, na čelu sa načelnikom, policiju, ali i nadležne državne organe da pod hitno spriječe četnička orgijanja i uznemiravanja ionako malog broja bošnjačkih povratnika u taj grad – poručeno je iz Udruženja.

Subscribe
Notify of

2 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

I don't think the title of your article matches the content lol. Just kidding, mainly because I had some doubts after reading the article. https://accounts.binance.com/vi/register?ref=RQUR4BEO

Thanks for sharing. I read many of your blog posts, cool, your blog is very good.

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x