Članovi Predsjedništva BiH sastali se sa predsjednikom Republike Azerbajdžan Ilhamom Aliyevim

Članovi Predsjedništva BiH su iskazali zadovoljstvo posjetom predsjednika Republike Azerbajdžan Ilhama Aliyeva, te kazali da će to dati novu dinamiku odnosima Bosne i Hercegovine i Azerbajdžana.

Iskazali su zahvalnost Azerbajdžanu za kontinuiranu potporu i ulaganja u brojne realizirane projekte u Bosni i Hercegovini. Posebnu zahvalnost uputili su zbog pomoći Azerbajdžana tijekom poplava 2014. godine, kao i u vrijeme pandemije koronavirusa.

Posebna pozornost tijekom razgovora data je današnjem potpisivanju Zajedničke deklaracije o strateškom partnerstvu Bosne i Hercegovine i Republike Azerbajdžan. Istaknuto je da je ovo novi vid suradnje, strateško partnerstvo koje će u budućnosti donijeti unapređenje političke, ekonomske i drugih vidova suradnje.

Predsjednik Ilham Aliyev je kazao da je njegov današnji posjet potvrda potpore Azerbajdžana Bosni i Hercegovini. Iskazao je interes Azerbajdžana za intenzivnija ulaganja u Bosnu i Hercegovinu te spremnost da se u budućnosti realiziraju konkretni projekti dva strateška partnera.

Najviše pozornosti tijekom razgovora posvećeno je infrastrukturalnim projektima, projektima izgradnje plinovoda i snabdijevanja plinom, te suradnji u području ekonomije, energetike, turizma, znanosti i kulture.

Na sastanku je rečeno da su bilateralni odnosi dviju zemalja dobri i prijateljski i da nema otvorenih pitanja, što predstavlja temelj za daljnje jačanje suradnje, sukladno obostrano iskazanim interesima na bilateralnom i međunarodnom planu. Iskazano je zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom na međunarodnom multilateralnom planu, te do sada razmijenjenom potporom.

Naglašeno je da će suradnju dviju prijateljskih država dodatno unaprijediti to što je otvoreno Veleposlanstvo Azerbajdžana u Bosni i Hercegovini i što se uskoro očekuje otvaranje veleposlanstva Bosne i Hercegovine u Bakuu.

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x