Tešanj: Kamen temeljac za prva vakufsku fotonaponsku elektranu

Podijelite ovaj članak:

U Tešnju je jučer na vakufskoj parceli svečano postavljen kamen temeljac za prvu fotonaponsku elektranu “Green Vakuf Tešanj”, što je projekat koji treba uspostaviti novi model razvoja i finansijske održivosti Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Investitori su Rijaset Islamske zajednice u BiH, Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Tešanj i kompanija BIZ INVEST d.o.o. iz Sarajeva, a ovoj svečanosti su prisustvovali muftija zenički hfz. prof. dr. Mevludin-ef. Dizdarević, direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice hfz. dr. Senaid Zajimović, glavni imam Medžlisa Tešanj mr. Fuad-ef. Omerbašić, direktor firme BIZ INVEST d.o.o. Sarajevo Zejnil Rebihić, načelnik Općine Tešanj Suad Huskić, kao i predsjednik Izvršnog odbora Zehrudin Kruško s članovima ovog odbora.

„Evo nas na vakufskoj parceli koju je uvakufio hadži Mustafa Prnjavorac kao trajno dobro. Okupili smo se da na jedan određen način oplemenimo ovu vakufsku parcelu i napravimo iskorak kada je u pitanju materijalno funkcionisanje Islamske zajednice“, izjavio je ovom prilikom glavni tešanjski imam mr. Fuad-ef. Omerbašić.

Direktor Vakufske direkcije hafiz Zajimović podsjetio je da Islamska zajednica već značajan period intenzivno radi na razvoju i unapređenju vakufa u našoj zemlji.

„Svjedoci ste i sami, pogotovo vi ovdje iz Tešnja, ali i na drugim područjima Islamske zajednice, da su vakufi u posljednjih deset, petnaest godina u velikom zamahu, da smo realizirali veliki broj projekata, zahvaljujući, prije svega domaćim vakifima, ali naravno i našim prijateljima iz islamskih zemalja. Sada se okrećemo jednom novom pristupu, s namjerom da široj društvenoj zajednici pokažemo da i dalje mislimo, kako na širu društvenu zajednicu, tako isto i na svoje članove i svoje aktivnosti koje trebamo iz nekih prihoda finansirati“, poručio je Zajimović.

Muftija zenički hafiz Dizdarević ovaj događaj ocijenio je historijskim.

„To je tako zbog činjenice da Islamska zajednica ovim prelazi u jednu novu fazu ekonomskog razvoja i održivosti. Ovim procesom Islamska zajednica postaje investitor koji će, ako Bog da, omogućiti da Zajednica postane manje ovisna o donacijama, manje ovisna o članarini. To će doprinijeti boljem funkcionisanju vjersko-duhovnog života na našem terenu. Stoga smatram ovo, na neki način, putokazom za djelovanje drugih medžlisa i da je ovo svojevrsna budućnost za Islamsku zajednicu“, poručio je muftija Dizdarević.

Planirano je da projekat bude realiziran za četiri mjeseca, nakon čega bi trebao ostvarivati i prve prihode.

Subscribe
Notify of

3 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Tešanj: Kamen temeljac za prva vakufsku fotonaponsku elektranu […]

[…] Tešanj: Kamen temeljac za prva vakufsku fotonaponsku elektranu Post Views: 1 […]

[…] Tešanj: Kamen temeljac za prva vakufsku fotonaponsku elektranu […]

3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x