Ćosić poručio Benjamini: Samo ti, sine, radi svoj posao

Podijelite ovaj članak:

Na ulazu u Istočno Sarajevo danas je postavljena tabla s natpisom “Grad 157.000 Srba koji su morali napustiti Sarajevo”, na šta je potpuno opravdano burno reagirala gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.

Prvi čovjek Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić odgovorio joj je “da se smiri i uživa u lijepim danima”.

– Gradonačelnik Istočnog Sarajeva je danas otišao korak dalje. Opet je na meti Grad Sarajevo, na meti su istina i pravda. Ćosiću, uzalud se trudite, došla su takva vremena da i hiljadu puta ponovljena laž nikada neće postati istina! Protiv vas ću danas podnijeti krivičnu prijavu Sudu BiH, za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti. Moj tim provjerava lokaciju na kojoj je tabla postavljena, ako ste zauzeli milimetar teritorija našeg Grada, odgovarat ćete i za to – poručila je Karić.

Reagujući na to, Ćosić joj je poručio da se opusti i ne uzbuđuje već relaksira u lijepim danima. Sve je, kako je kazao za Glas Srpske, urađeno u okviru redovnih aktivnosti na polju saobraćajne signalizacije.

– Grad Istočno Sarajevo je veoma specifičan grad, sa šest općina i danas smo markirali šest ključnih ulaza u grad i postavili oznaku na srpskom i engleskom jeziku, uz ispunjenje onog što sam obećao ranije, a to da će pisati da se radi o gradu koji je grad 157.000 Srba koji su morali napustiti Sarajevo. To je historijska činjenica – rekao je Ćosić.

Tih 157.000 Srba je, kaže, otišlo i u Banja Luku, Bijeljinu, Zvornik, Brčko, Beograd, Novi Sad i druge zemlje širom Evrope i svijeta.

– Nekih 50.000 je ostalo ovdje i odlučilo da u svojoj Republici Srpskoj gradi grad koji se prvo zvao Srpsko Sarajevo, a potom Istočno Sarajevo. Zbog tih 157.000 Srba smo stavili da je ovo njihov grad i da im pripada. Što se tiče gradonačelnice Karić, i meni veoma smetaju table na kojima piše 1.425 dana pod opsadom jer znamo da je bilo drugačije – kazao je Ćosić.

Ipak, dodaje, da nije zbog toga pisao poruke.

– Mogu samo da joj kažem, a bit će prilike da joj to kažem i lično, da se opusti. Svako radi ono što je njegova nadležnost, a kada je riječ o najavi krivične prijave protiv mene, samo ću joj citirati starca Vukašina: “Samo ti, sine, radi svoj posao” – rekao je Ćosić dodavši da je i “malo prije rođen u Sarajevu nego ona”.

Gradonačelnika Istočnog Sarajeva i javnost treba podsjetiti da je osuđeni ratni zločinac Momčilo Krajišnik pozivao sarajevske Srbe da se isele, da krenu u nepoznato, a u ovom projektu “humanog raseljavanja” učestvovali su i osuđeni zločinci Radovan Karadžić i Biljana Plavšić.

Bilo je tu i prijetnji sarajevskim Srbima da moraju napustiti svoje domove, prepadali su ih Alijinim bojovnicima, da će svi biti ubijeni, mučeni…, a oni koji su odlučili ostati nazivani su izdajnicima.

Krajišnik je (o čemu postoje i stenogrami) na sjednicama Narodne skupštine RS-a bio najglasniji u zagovaranju da se oko 150 hiljada Srba iz Ilijaša, Vogošće, Hadžića, Ilidže, Rajlovaca i Grbavice mora početi iseljavati od 17. februara 1996. godine.

– Ostali su u “Alijinoj državi”. Napuštajte i prelazite u Republiku Srpsku. Ako je moja kuća u Zabrđu pripala Federaciji, šta ćete vi tu – bile su njegove instrukcije Srbima sa ovih područja.

Faktor

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Ćosić poručio Benjamini: : Samo ti, sine, radi svoj posao […]

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x