Čović, Bradara i Krišto na vojnoj svečanosti u Mostaru

Podijelite ovaj članak:

U organizaciji 1. pješačke (gardijske) pukovnije Oružanih snaga BiH u vojarni „Stanislav Baja Kraljević“ u Mostaru obilježena je 18. obljetnica 1. pješačke (gardijske) pukovnije OS BiH i 31. obljetnica ustrojavanja Hrvatskog vijeća obrane.

Glavnoj vojnoj svečanosti nazočili su predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto, zamjenik ministra obrane BiH Slaven Galić, zamjenik načelnika Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH general-bojnik Ivica Jerkić zajedno s generalima Oružanih snaga BiH, zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik Hrvatskog narodnog sabora Dragan Čović, vrhbosanski nadbiskup i Apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić, predstavnici Parlamentarne skupštine i Vijeća ministara BiH, predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara, veleposlanik Republike Hrvatske u BiH Nj.E. Ivan Sabolić, članovi vojnodiplomatskog zbora akreditiranog u BiH, izaslanstvo NATO Stožera Sarajevo, predstavnici civilnih vlasti i udruga proisteklih iz Domovinskog rata, bivši pripadnici Hrvatskog vijeća obrane te drugi gosti i uzvanici.

Po dolasku pred svečano postrojene ešalone u vojarni „Stanislav Baja Kraljević“, prijavak zamjenik ministra obrane Galiću i generalu Jerkiću, podnio je brigadir Martin Pažin, zapovjednik 1. pješačke (gardijske) pukovnije OS BiH. Slijedili su intoniranje himne BiH, pa minut šutnje u čast poginulih pripadnika Hrvatskog vijeća obrane.

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto u svom je prigodnom obraćanju istaknula važnost gajenja tradicije Hrvatskoga vijeća obrane, kao vojnog odgovora bosanskohercegovačkih Hrvata na agresiju. Kazala je kako put kako usvajanje standarda NATO-a i Eruospke unije nema alternativu za bolju budućnost.

„Zadatak, svih nas političkih predstavnika hrvatskog naroda jeste da kroz insituticije vlasti, dijalogom i konsenzusom sva tri naroda, stvorimo uvjete za postizanje dugoročnog političkog cilja, a to je stabilna, održiva, mirna i multietnička Bosna i Hercegovina, država triju jednakopravnih konstitutivnih naroda i svih drugih koji u njoj žive, koja surađuje sa susjedima na načelima međusobnog poštovanja i uvažavanja,“ zaključila je Krišto.

O ulozi HVO-a govorili su zamjenik ministra obrane BiH i brigadir Martin Pažin, zapovjednik 1. pješačke (gardijske) pukovnije OS BiH. Zamjenik ministra obrane BiH u svom je obraćanju naglasio: „Uloga HVO-a u Domovinskom ratu bila je značajna i nemjerljiva. HVO je zaslužan što Hrvati žive na svojim prostorima i to na svim prostorima BiH.“

„Bez doprinosa HVO-a ne bi bilo mira i sigurnosti na ovim područjima. Zato smo i danas tu da sačuvamo identitet vojske, koja je u najtežim trenucima branila i obranila hrvatski narod,“ istaknuo je Galić. „Živimo u složenom vremenu i državi i imamo različite poglede na rat u Bosni i Hercegovini. Mir nema alternativu. Domovinski rat, danas pripada našoj zajedničkoj svijetloj povijesti. On je bio pravedan, obrambeni rat. Naše su namjere bile časne, a naša obrana čista“.

„Danas obilježavamo i 18 godina od osnivanja Prve pješačke (gardijske) pukovnije, pukovnije koja baštini vojno naslijeđe i identitet postrojbi HVO-a. Pripadnici ove postrojbe vrijedno rade sa drugim postrojbama na ispunjavanju svih postavljenih zadaća unutar Oružanih snaga BiH na čemu im posebno čestitam,“ rekao je zamjenik ministra Galić, te zaključio da napredak cijelom društvu garantiraju jedino integracije u Europsku uniju i NATO.

Brigadir Pažin je u svome govoru podsjetio na ratnu ulogu HVO-a, kao jedinog sigurnog instrumenta hrvatskog opstanka u Bosni i Hercegovini, zajednici ravnopravnih naroda, građana i ostalih“

„Jesmo stari povijesni narod, ali nismo bez povijesni stranputica i pogrešaka. I baš zbog toga, previše je suza u povijesti našeg naroda. Zato oprostimo jedni drugima međusobne nesuglasice i ostvarimo puninu međusobnog povjerenja i okrenimo se jedni drugima. Sjednimo za jedan stol s konstruktinim riješenjima, koji moraju mati za cilj javno dobro našegt naroda,“ rekao je brigadir Pažin.

Na kraju svečanosti, predsjedateljici Vijeća ministara BiH Borjani Krišto dodijeljeno je priznanje za izniman doprinos u ostvarenju programskih zadaća i promicanju uloge i značaja 1. pješačke (gardijske) pukovnije OS BiH.

Program svečanosti obilježavanja 18. obljetnice utemeljenja 1. pješačke (gardijske) pukovnije Oružanih snaga BiH i 31. obljetnice Hrvatskog vijeća obrane, upotpunili su glazbeni umjetnici braća Zovko i klapa Dobrkovići, kao 1. bend Vojnog orkestara Oružanih snaga BiH.

Središnja svečanost održava se poslijepodne u Mostaru, nakon svete mise u mostarskoj katedrali, uz mimohod s ratnim zastavama do Hrvatskog doma Herceg Stjepan Kosača, gdje će biti položeni vijenci i svijeće ispred središnjeg spomenika.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x