PDP traži da se Milanović proglasi nepoželjnom osobom u BiH

Podijelite ovaj članak:

Opoziciona Partija demokratskog progresa (PDP) iz BiH pokrenula je inicijativu da se hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića proglasi nepoželjnom osobom zbog toga što je odlikovao 103. brigadu HVO-a u Derventi.

Nakon sjednice vodstva stranke koja je žestoki kritičar politike SNSD-a Milorada Dodika objavljeno je kako će klub zastupnika PDP-a u Narodnoj skupštini RS dostaviti prijedlog rezolucije kojom bi se srpsku članicu Predsjedništva BiH Željku Cvijanović obvezalo da na sjednici državnog vrha Milanovića proglasi personom non grata.

Zajedno s time zatražit će se osuda odlikovanja 103. brigade HVO-a.

OŠTRE REAKCIJE SRPSKIH STRANAKA

Predsjednik Zoran Milanović je krajem marta povodom obilježavanja 31. godišnjice ostnivanja osnutka 103. brigade Hrvatskog vijeća obrane Derventa odlikovao tu jedinicu Redom Nikole Šubića Zrinskog za iskazano junaštvo njezinih pripadnika u Domovinskom ratu.

Taj je potez izazvao oštra reagiranja srpskih političkih stranaka u BiH, uz objašnjenje kako se ta jedinica tereti za niz ratnih zločina, što međutim do sada nije dokazano sudskim presudama. Prednjačile su stranke koje su opozicija SNSD-u.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović istaknuo je kako ova stranka nastoji potaknuti osudu zbog konkretnih postupaka predsjednika Zorana Milanovića, a ne zbog službene politike Republike Hrvatske ili odnosa s hrvatskim narodom, javlja Index.hr.

– Milanović je nesumnjivo svojim izjavama i ponašanjem povrijedio interese, čast i dostojanstvo naroda iz RS-a, a samim tim i Bosne i Hercegovine – rekao je Borenović.

Dodao je kako je Milanović, uz odlikovanje postrojbe HVO-a, Srbe vrijeđao nazivajući ih “šakom jada” ili “opančarima”.

Hayat.ba

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x