Crna kokoš – Ayam cemani

Ayam Cemani [ind]– u prevodu potpuno crna kokoš.

Ova neobična i kokoš izuzetno upečatljive boje porijeklo vodi iz Indonezije, a u Evropu je prvi put stigla tek prije nekih 25 godina, i tada je privukla veliku pažnju među ljubiteljima peradi zbog svog neobičnog izgleda, kojim definitivno plijeni pažnju.

Perje i kljun, ali i njeni unutrašnji organi, kao i kosti, također su crne boje. Krv joj je toliko tamna da puno njih misli kako je i krv crna. Ali nije, crvene je boje.

Prvo pitanje koje svi postave je – kako je nastala crna kokoš?

Njena neobična boja potiče od genetske mutacije koja za posljedicu ima Fibromelanozu, odnosno hiperprodukciju crnog pigmenta u organizmu. Gen koji je uzrokuje je mutacija koja postoji u Aziji više od 800 godina, a koja obuhvaća nekoliko vrsta peradi, kao što su Švedske crne kokoši ili Svart Hona, koja ima iste osobine kao i Ayam Cemani.

Pijetlovi su u pravilu teški oko 2,5 kg, a koke oko 2kg. Hanjenje i držanje, kao i oblik i veličina tijela, kod ovih „koka“ uglavnom su isti kao kod kokoši poznatih u Evropi, samo što teže podnose zimu i hladnoću pa prostorije u kojima se drže moraju biti zagrijavane. Sa proizvodnjom jaja počinju u dobi od 6-8 mjeseci, a njihov godišnji prinos je do 100 jaja. Za uzgoj je potreban jedan pijetao za pet kokoši nosilica.

S obzirom da se teško gnijezde, u prošlosti su često križane s običnom kokoši pa je tako nastala i podvrsta Ayam Kampong, poznata i kao crna seoska kokoš. Stoga su čistokrvne Ayam kokoši izuzetno cijenjene, a o njihovom ugledu u Aziji govori i podatak kako se koriste i u religijske svrhe, naprimjer kao žrtva za zdravlje novorođenčeta. Cijena im se kreće čak i do 5.000 KM.

Jan Stevernik, holandski peradar, donio je ovu čudnu perad u Europu krajem prošlog stoljeća. U Europi i Americi mnogi ju drže samo zbog njezinog posebnog izgleda, ali se u izvornom staništu uzgaja uglavnom zbog svoje posebne kvalitete i okusa mesa.

G. Admir
G. Admir
Articles: 130
0 0 votes
Ocjena članka

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x