Da li je Konaković u Zagrebu bio s podignutim, a ne ispruženim rukama?

Podijelite ovaj članak:

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković danas je nakon sastanka sa šefom hrvatske diplomatije Gordanom Grlilićem Radmanom rekao da su, između ostalog, njih dvojica razgovarali o južnoj interkonekciji i Izbornom zakonu BiH. Oba dakle pitanja od važnosti za Hrvatsku (!?), posebno Južna interkonekcija, a o kojoj Konaković priča kao da je neki novi projekat.

Novi je u smislu da se BH-Gas želi razvlastiti, a da se oformi neko novo preduzeće u kantonima s hrvatskom većinom!? Stručnjaci su o tome mnogo pisali, ali Konaković ‘politikom kompromisa’ ojačava ulogu Hrvatske i u pitanjima koja ne bi smjela biti otvarana u susjednoj Hrvatskoj, kao što je npr. Izborni zakon BiH.

Pa, je tako govoreći o mogućim rješenjima u vezi s Izbornim zakonodavstvom kazao da “danas nismo razgovarali o detaljima pomenutih tema”.

“Tempirali smo to da sa nekim konkretnim rješenjima do šestog mjeseca izađemo na ovoj zajedničkog sjednici. Neka koja su kompleksnija neće biti ni do tad spremna. U sporazumu koalicionom koji smo zajedno potpisali stoji rok od šest mjeseci od formiranja svih nivoa vlasti na svim nivoima. Što znači da ćemo od imenovanja federalne Vlade imati rok od šest mjeseci da pristupimo pregovorima oko izmjena Izbornog zakona i djelomičnih izmjena Ustava”, rekao je Konaković.

Sifet Kukuruz komentirao je današnju posjetu Konakovića Hrvatskoj na način “da smo došli podignutih, a ne ispruženih ruku”.

“Onaj ko pristaje da se u BiH provode politike vlada drugih država i ko taj pristup podržava negira Ustav BiH. Ustav BiH u svojoj preambuli obavezuje na poštivanje, ne samo suvereniteta i teritorijalnog integritet BiH, nego i na “političku nezavisnost BiH”.

Dakle, politika o unutrašnjim pitanjima države BiH vodi se u BiH, a ne u Zagrebu ili Beogradu.

Neka Konaković sa dužnosnicima Republike Hrvatske pokuša dogovoriti zakonska rješenja makar u oblasti sporta koja će se primjenjivati u toj državi ili bilo u kojoj drugoj oblasti, pa će shvatiti kako se brani državni suverenitet i politička nezavisnost”, istakao je Kukuruz.

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Da li je Konaković u Zagrebu bio s podignutim, a ne ispruženim rukama? […]

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x