Da li zdravstvenom sistemu  u TK opet prijeti kolaps? Hoće li doktori i Vlada TK pronaći zajednički stav?

Podijelite ovaj članak:

Doktori u TK bez kolektivnog ugovora i bez poziva na pregovore. Stanje sa zdravstvom u Bosni i Hercegovini uvijek je nesigurno i puno turbulencija.

Vrhunski doktori napuštaju javne zdravstvene institucije i odlaze u inostranstvo ili u privatni sektor, koji im nudi bolje uslove i osigurava manje stresa oko broja pacijenata, opreme i drugih praktičnih i administrativnih začkoljica koje javni sektor more ali i lagano uništavaju. Prije nekoliko godina imali smo štrajk doktora i stomatologa na području TK, nakon čega smo očekivali da će se agonija duga više godina riješiti i da će vlast zaštititi stub zdravstva.

Prema informacijama koje smo saznali interesujući se za ovu temu, stanje među doktorima je sve napetije i počinju se stvarati tenzije među uposlenicima, koje ne moraju nužno značiti štrajk ili radikalne akcije, ali su crveni alarm za Vladu TK i sindikate kako bi sjeli za pregovorački stol i dogovorili opstojnost zdravstva i uslove kakvim će svi biti zadovoljni.

Razlog ovakvih „tenzija“ i nerazumijevanja nastaje zbog nepotpisivanja zasebnog kolektivnog ugovora koji već duži niz godina imaju kolege u drugim kantonima

ODNOSI SINDIKATA I VLADE TK

2011. godine je formiran Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologa TK kako bi zaštitio interese doktora u TK. Nakon borbe koja traje više od 10 godina, Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i povratak Tuzlanskog kantona je rješenjem broj D-09/1-04-007352-22 od 17.05.2022. godine utvrdilo da je Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije Tuzlanskog kantona reprezentativan sindikat za područje djelatnosti zdravstvene zaštite u Tuzlanskom kantonu.

Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologa TK podnio je zahtjev za pregovore Vladi TK prije nekoliko mjeseci, a zatim i nekoliko puta urgenciju posljednji puta u aprilu ove godine ,povodom nezadovoljstva članova ovog sindikata u procesu pregovora za uslove rada i kolektivni ugovor.

Vlada je formirala pregovarački tim i predstavnici Strukovnog sindikata se nadaju najboljem: „Formirana je nova Vlada i novi pregovarački tim i očekujemo odgovoran i korektan pristup Vlade u rješavanju statusa doktora kao nosioca zdravstvenog sistema u TK čime bi se stvorili preduslovi za početak sveobuhvatne reforme zdravstva koja je neminovna ukoliko ne želimo da se javni zdravstveni sistem u potpunosti uruši. „ kratko je prokomentarisala predsjednica Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologa Prof.dr.sci.dr Elvira Konjić.
 Jedno je neupitno, nezadovoljstvo doktora raste i urgentno se nešto mora riješiti i strateški pristupiti zadržavanju profesionalnih kadrova u sektoru javnog zdravstva. Zašto ne početi od onih koji isti nose „na svojim leđima“.

Sastanak se očekuje u ovoj ili slijedećoj sedmici, a razvoj situacije ćemo pratiti u daljnjim izvještajima, pišu Nezavisne vijesti od interesa.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x