Damir Nikšić traži da se proganjanje na internetu uvrsti u krivični zakon

Podijelite ovaj članak:

“Nepostojanje krivičnog djela proganjanja tj. nametljivog ponašanja u Krivičnom zakonu Federacije BiH, kao što je naša javnost, nažalost, više puta mogla svjedočiti, otvara prostor raznim oblicima proganjanja i nametljivog ponašanja u fizičkom i sajber prostoru, a čije su žrtve u velikom broju slučajeva žene. Nerijetko, proganjanje, bilo u fizičkom ili sajber prostoru, okonča fizičkim napadom, silovanjem, pa i femicidom.

Dužni smo takva ponašanja spriječiti zakonom, prije svega zbog zaštite naših građanki i građana, ali isto tako moramo biti svjesni činjenice da smo to obavezni i zbog ispunjavanja obaveza za otvaranje pregovora s EU.

Kao primjer mogu nam poslužiti zemlje EU, ali i SAD gdje se, u nekim državama, dva ili više neželjena kontakta kvalifikuju kao čin proganjanja i kažnjava se kaznom od dvije do pet godina zatvora ili uslovnom kaznom

Podsjećam da je i Istanbulska konvencija obavezala države potpisnice da inkriminiraju umišljajno ponavljanje prijetnji upućenih drugom licu, a koje uzrokuju da se ono plaši za svoju bezbjednost. BiH je također potpisnica Istanbulske konvencije, ali je ovu obavezu u svoje zakonodavstvo uvela samo Republika Srpska. Federacija BiH još uvijek nije”, kaže Nikšić.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x