Danas se prisjećamo Murata Badića koji je ubijen na dan polaganja temeljca za obnovu Ferhadije

Podijelite ovaj članak:

Na dan postavljanja kamena temeljca za obnovu džamije Ferhadije u Banjoj Luci, 7. maja 2001. godine, divljački je kamenovana skupina vjernika, građana i brojnih domaćih i stranih članova delegacija, koji su željeli prisustvovati svečanom činu. Među tom skupinom nalazio se i tada 61-godišnji Murat Badić iz Cazina, koji je zadobio teške tjelesne ozljede, od kojih je, nakon 19 dana provedenih u komi, nažalost i preminuo.

Tog nesretnog dana Murat Badić je u Banja Luku došao iz Austrije gdje je boravio i radio, a na događaj, koji je trebao predstavljati poziv na suživot i pomirenje, a pretvorio se u suštu suprotnost, doputovao je sa skupinom Cazinjana.

Svečana ceremonija bila je najavljena za 11 sati i 30 minuta, no okupljena skupina demonstranata, već od 11 sati, gađala je sve okupljene ispred zgrade Islamske zajednice salvama kamenja, cigli, flaša i stolica.

Demonstranti palili autobuse i vozila, gosti zatočeni u zgradi Islamske zajednice

Nakon određenog vremena, probijen je ‘kordon’ policije, pa su stotine okupljenih prodrle na plato ispred zgrade medžlisa i počele da tuku sve okupljene i novinare koje su zatekli. Ciglama i kamenjem zasipali su “Turke” i “balije”.

U međuvremenu su vjernici, političari i međunarodni zvaničnici bili zatočeni u zgradi medžlisa. Među njima se nalazio bivši specijalni izaslanik generalnog sekretara UN-a za Bosnu i Hercegovinu Jaques Klein, kao i još neke strane diplomate, te predstavnici domaćih vlasti.

Zvaničnici Republike Srpske intervenisali su nekoliko sati kasnije, oko 14 sati. Tadašnji premijer Mladen Ivanić odlučio je da se pridruži zatočenim u zgradi Islamske zajednice, uz obećanje da će je posljednji napustiti. Mirko Šarović, Dragan Čavić i predsjednik Skupštine RS-a Dragan Kalinić pokušavali su da smire masu, no dočekani su negodovanjem i zvižducima. Čavićev govor pratili su povici: “Nećemo džamiju!”

U međuvremenu je zapaljeno nekoliko autobusa, vozila, kao i kombi Radiotelevizije BiH. Zgrada medžlisa bila je premalena da primi sve okupljene, a neki, naprosto, nisu stigli da pobjegnu na vrijeme. Povrijeđene su 153 osobe.

Za ubistvo Murata Badića niko nije odgovarao

Među njima je bio i Cazinjanin Murat Badić. On je od posljedica kamenovanja i zadobijenih teških tjelesnih ozljeda, nakon 19 dana provedenih u komi, preminuo 26. maja 2001. godine u bolnici u Sarajevu.

Čak petnaest godina od tog datuma još niko nije odgovarao za njegovu smrt.

“Neki su procesuirani za gluposti koje su se tamo desile, zato što su neke stvari porazbijane, a niko nije procesuiran zato što je moj otac poginuo. Gdje je tu smisao?”, pita se Mujo Badić, Muratov sin u kratkom razgovoru za Klix.ba.

Mujo nije želio komentarisati nesretni događaj, niti sva dešavanja u vezi sa smrću oca. Kako ističe, “puna mu je kapa svega”.

“Nosimo se s tim, živimo sa tim. Nema nam druge”, kaže Mujo.

On veli da se njegove porodice sjete samo u ovim danima, a da su ih do sada posjećivali jedino predstavnici Muftijstva banjalučkog.

“Kad god su prolazili ovim krajem navratili bi do nas, jer suosjećaju sa nama i sa tim šta se desilo”, ističe.

Na naše pitanje hoće li ići u Banju Luku 7. maja, Mujo kaže da nije siguran.

“Ne znam, još nisam odlučio. Ako i budem išao to ću znati samo ja, neće niko drugi”, napominje.

Vlasti bez odgovora

Badićevi su, podsjećamo, tužili Republiku Srpsku i Ministarstvo unutrašnjih poslova RS-a i tražili suodgovornost za Muratovu smrt, međutim bez imalo uspjeha, tako da i dalje ostaje nejasno kako je moguće da, nakon 15 godina, apsolutno niko nije odgovarao za smrt čovjeka, koji je praktično ubijen pred TV kamerama.

Čak je i Aleksandar Stanković, voditelj poznate HRT-ove emisije Nedjeljom u 2, upitao svog tadašnjeg gosta Milorada Dodika zašto vlasti u RS-u nisu uhapsile Badićeve ubojice, na što Dodik nije mogao ponuditi adekvatan odgovor. Bilo je to još 2007. godine.

U Banja Luci će 7. maja rahmetli Muratu Badiću biti proučena hatma dova, koju će učiti imami banjalučkog muftijstva, a kojom će se odati poštovanje i počast njegovom tragično oduzetom životu, najavljeno je iz Medžlisa Banja Luka. Badićeve ubojice, s druge strane, i dalje će mirno šetati ulicama Banja Luke, ili nekog drugog grada Bosne i Hercegovine.

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Danas se prisjećamo Murata Badić je ubijen na dan polaganja temeljca za obnovu Ferhadije […]

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x