Danska: Zbog ubistva u džamiji dobio 12 godina zatvora i deportaciju u BiH

Podijelite ovaj članak:

Odense: 12 godina zatvora i potom deportacija iz Danske sa trajnom zabranom ulaska. Ovo je presuda Suda u Odenseu 71-godišnjem Husniji Tiri, ​​koji je u ponedjeljak proglašen krivim za ubistvo 75-godišnjeg Sidika Gunića 28. juna prošle godine, piše Senzor.ba.

Sudije i porotnici su se složili oko kazne, rekao je predsjedavajući sudija i objasnio da su otežavajuće okolnosti to da je Sidik Gunić više puta izboden, da se ubistvo desilo u džamiji, da je počinitelj krvlju pisao po zidovima, te da je jurio za svjedokom koji je pokušao da ga zaustavi.

Ali to nije bilo planirano djelo, već je počinjeno u afektu, a 71-godišnji muškarac djelovao je pod jakim emocijama. Dakle, nije bilo osnova za povećanje kazne na 13 godina zatvora, kako je tvrdio tužilac, smatra sud.

Međutim, u vezi sa deportacijom nakon izdržane kazne, sud je postupio po zahtjevu tužioca za trajnu zabranu ulaska. Husnija Tiro je u Danskoj od 1993. godine, ali je “veći dio vremena” boravio u Bosni, gdje posjeduje kuću koju je naslijedio od roditelja. U Danskoj ima ženu, djecu i unuke, ali ne govori danski i nije bio na birou rada u Danskoj.

Husnija Tiro mora platiti i troškove postupka, a preživjeloj supruzi Sidika Gunića i dvojici sinova mora isplatiti odštetu od ukupno 892.400 danskih kruna.

Imao namjeru da ubije

U obrazloženju osuđujuće presude, koja je izrečena u ponedjeljak ujutro, sud je odbacio tvrdnje Husnije da ga je prvi napao 75-godišnji Sidik Gunić. To obrazloženje se nije slagalo sa utvrđenim povredama i sa iskazom koji je sud saslušao.

Sud je, s druge strane, utvrdio da je dokazano da je Husnija Tiro barem morao smatrati da je “vrlo vjerovatno” da će Sidik Gunić umrijeti od zadobijenih povreda. Stoga je imao namjeru da ubije.

71-godišnjak je proglašen krivim i za teško nasilje nad jednim od svjedoka koji je pokušao da pritekne u pomoć Sidiku Guniću.

Nasilno i cinično

Tužilaštvo je zagovaralo kaznu od 13 godina zatvora – nakon čega slijedi trajna deportacija – na osnovu “ogromnog broja uboda i posjekotina” i da su svi ubodi bili na vitalnim mjestima na tijelu, uključujući i glavu.

Liječnici su kod Sidika Gunića pronašli ukupno 50 uboda nožem i 17 posjekotina. Jedan od uboda je iznad lijevog uha i izazvao leziju u moždanom stablu, koje, između ostalog, kontrolira disanje.

Sidik Gunić je bio u džamiji, mjestu gdje treba biti bezbjedan, naglasio je tužilac, koji smatra i da je Husnija Tiro pokazao cinizam kada je kapom koju je umočio u krv svoje žrtve pisao po zidovima. U međuvremenu, 75-godišnji muškarac ležao je umirući na podu.

Bolna zabrana pristupa

Husnija Tiro se, prema vlastitom objašnjenju, pojavio u džamiji kako bi razgovarao sa novim imamom o zabrani ulaska koju je dobio 2018. godine. Zabrana ulaska u džamiju je zbog činjenice da je 2018. godine dobio uslovnu kaznu zatvora zbog nasilja nad tadašnjim predsjednikom kluba.

Prema navodima porodice Sidika Gunića, klub je pokušao da skrene pažnju da sada osuđeni može biti opasan. No, prije napada 28. juna prošle godine između ubice i Sidika Gunića nije bilo posebnog sukoba, a u svom postupku tužilac je zaključio da se Husnija Tiro pojavio s namjerom da “nekome” plati bol za koju je vjerovao mu je nanio imam ili uprava Kluba.

Nije to nužno morao biti Sidik Gunić. Ali on je sjedio sam u prostoriji kada je Husnija Tiro ušao sa svojim šrafcigerom.

Sidik Gunić je prošlog ljeta sahranjen u Bosni. Iza njega su ostala supruga i dva sina.

Bosanskohercegovački klub na Lisesmindeveju prije dvije sedmice je svečano otvorio hajr-česmu Uz nju je, između ostalog, i jedna od pjesama koju je Sidik Gunić napisao u znak zahvalnosti što je došao u Dansku nakon bijega od agresije u Bosni 1996. godine.

Hajr-česma za ubijenog Sidika Gunića; Foto: Senzor.ba
Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x