Demonstracije u Iraku: Zapaljena ambasada Švedske u Bagdadu

Podijelite ovaj članak:

Švedska ambasada u Bagdadu zapaljena je u četvrtak rano ujutru, tokom demonstracija koje su organizovale pristalice vjerskog vođe Moktade Sadra, javila je agencija Frans pres sa lica mjesta i dodala da se incident dogodio uoči protesta u Švedskoj, gde je planirano spaljivanje kopije Kurana.

Ispred zgrade su raspoređene policijske snage koje vodenim topovima protjeruju nekoliko desetina demonstranata.

Švedsko Ministarstvo vanjskih poslova saopštilo je da je osoblje ambasade bezbijedno.

“Svjesni smo situacije. Osoblje naše ambasade je bezbijedno i ministarstvo je u redovnom kontaktu sa njima”, navelo je švedsko ministarstvo.

U Bagdadu je nekoliko kamiona civilne odbrane na licu mesta kako bi ugasili požar.

Policija uz vodene topove i električnim pendrecima protjeruju demonstrante, koji odgovaraju bacanjem kamenica, dodao je Frans pres.

Upad na ambasadu u Bagdadu uslijedio je pošto je švedska policija odobrila za četvrtak, 20. jula skup u Stokholmu.

Organizator je iračka izbeglica u Švedskoj Salvan Momika, koji planira da zapali kopiju Kurana, kao i iračku zastavu ispred ambasade Iraka.

Iračko Ministarstvo spoljnih poslova osudilo je paljenje švedske ambasade u Bagdadu, pozivajući snage bezbijednosti da otvore “hitnu istragu”.

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Demonstracije u Iraku: Zapaljena ambasada Švedske u Bagdadu Najavio paljenje Biblije i Tore, pa održao lekciju cijelom svijetu: Ja sam musliman. Mi ne palimo svete knjige! Post Views: 1 Podijelite ovaj članak: […]

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x