Denis Bećirović primio bivšeg pripadnika ARBiH koji je bio u srbijanskom zatvoru

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović je primio bivšeg pripadnika Armije Republike BiH Osmana Osmanovića iz Brčkog, koji je bio zatvoren u srbijanskom zatvoru. 

Saopštenje kabineta člana Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda prenosimo u cijelosti: 

“Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović je primio bivšeg pripadnika Armije Republike BiH Osmana Osmanovića iz Brčkog, koji se nakon tri godine i pet mjeseci zatočeništva u Beogradu vratio u Bosnu i Hercegovinu.

Tokom prijateljskog razgovora, Osman Osmanović je iskreno zahvalio članu Predsjedništva BiH dr. Bećiroviću i njegovim najbližim saradnicima na cjelokupnoj pomoći njemu i njegovoj porodici.

Član Predsjedništva BiH Bećirović je ovom prilikom istakao da, iako pravosudne institucije Bosne i Hercegovine a ni Haaški sud, nisu imali nikakve naznake da je potrebno pokrenuti njegovo procesuiranje, srbijanske vlasti su ga u novembru 2019. godine uhapsile prilikom pokušaja prelaska granice sa Srbijom, te pritvorile i neopravdano procesuirale, bez obzira na navedene pravne činjenice.

Istina i pravda moraja pobijediti. Vrijeme je za nove odnose u regiji, koji će se bazirati na ravnopravnosti i međudržavnom uvažavanju.

Posebno je važno da prestane neovlašteno miješanje bilo koje države u pitanja za koja je nadležna sudska vlast Bosne i Hercegovine”, navodi se u saopštenju.

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x