Direktor sebi i zaposlenicima šest godina sipao gorivo na račun škole

Podijelite ovaj članak:

Direktor Osnovne škole “Nikola Tesla” u Derventi Ljubiša Đurić optužen je za produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja, a tereti se da je sebi i drugim zaposlenima omogućio da sipaju gorivo na račun škole.

Đurić se tereti da je u periodu od 21. augusta 2015. do 31. augusta 2021. godine u Derventi u svojstvu službenog lica, kao direktor JU Osnovna škola “Nikola Tesla”, u namjeri da sebi i drugima pribavi korist, iskoristio svoj službeni položaj i ovlaštenja, te prekršio zakon i interne propise.

– Sebi i zaposlenim radnicima omogućio je sipanje goriva u vlastita vozila na račun navedene ustanove, bez prethodnog izdavanja naloga za službena putovanja, a zaposlenim radnicima omogućio i korištenje službenog vozila radi dolaska na posao i odlaska s posla – navodi se u optužnici.

Na ovaj način sebi i drugima je pribavio imovinsku korist u iznosu od 11.928 KM, a na štetu budžeta RS-a.

U optužnici se dodaje i da su radnici dobijali naknade po osnovu troškova prijevoza, a potom novac podizali sa svojih računa i po nalogu direktora vraćali u računovodstvo škole, da bi isti bili evidentirani u neslužbenim evidencijama.

– Navedeni novac u ukupnom iznosu od 7.959 KM optuženi je prisvojio – istaknuto je.

Optužnicom, koju je podiglo Tužilaštvo RS-a, a potvrdio Okružni sud Banja Luka, predloženo je da se Đuriću izrekne mjera zabrane obavljanja dužnosti direktora osnovnih škola.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x