Direktorica Službenog glasnika RS-a podnijela ostavku, boji se objaviti Dodikov ukaz

Podijelite ovaj članak:

Vršilac dužnosti direktora Službenog glasnika RS Milka Devušić podnijela je neopozivu ostavku na tu funkciju, a novi v.d. direktora je politikolog iz Banja Luke Miloš Lukić.

Lukić je na ovu poziciju izabran danas na telefonskoj sjednici Vlade Republike Srpske, a ta odluka je danas objavljena u Službenom glasniku Republike Srpske.Devušić se u najvrelijoj direktorskoj fotelji u RS zadržala samo tridesetak dana, ali je isto kao njen prethodnik Vladimir Janković podnijela ostavku, jer nije mogla da se nosi sa pritiskom u vezi sa (ne)objavljivanjem odluka OHR-a.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik jučer je potpisao Ukaz o proglašenju Zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa Republike Srpske koji je NSRS usvojila na 7. posebnoj sjednici održanoj 21. juna 2023. godine i uputio na objavljivanje u Službeni glasnik.Službeni glasnik je u obavezi da objavi Dodikov Ukaz, a to automatski znači krivičnu odgovornost s obzirom da je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt ranije poništio odluku NSRS-a.

Čini se da je upravo ovo razlog odlaska Devušić s obzirom da se očigledno uplašila sankcija, no Lukić je rekao da će mu prvi zadatak na novoj funkciji biti objavljivanje Dodikovog Ukaza.

Klix.ba

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x