Djeca koja su u školu došla u trenerkama poslana pedagogu; mišljenja javnosti su podijeljenja

Podijelite ovaj članak:

U pravilnicima mnogih srednjih škola piše da je zabranjeno dolaziti u sportskoj odjeći. “Neprimjereno je u školu dolaziti u sportskoj odjeći, mini suknjama i kratkim pantolama, dekoltiranim majicama i slično” piše u Pravilniku.

Pitanje jedne majke iz Splita u Facebook grupi potaknulo je žestoku raspravu.

“Radi se o srednjoj školi. Ima li škola zakonsko pravo da učenicima zabrani trenirke? Danas su im sva djeca u razredu koja su došla tako obučena poslana pedagogu. I ja sam za to da postoji neki kodeks oblačenja, ali ne ovako nešto. Nekada im je zadnji čas fizički odgoj pa je i praktično da dođu u trenirkama”, napisala je majka jednog od učenika.

Ubrzo je u komentarima započela rasprava i iznošenje različitih mišljenja. Mnogo je onih koji ne podržavaju dolazak u školu u trenirci.

U trenirci nije primjereno ići u školu učenicima, kao ni profesorima. Slažem se da su najugodnije, ali nisu primjerene za školu. Znaju se pravila oblačenja“, jedan je od komentara.

“Imaju pravo. To najčešće uvrste u pravilnik škole. Ni kod mog djeteta ne smiju u trenerci u srednjoj školi. Ako ima fizički odgoj, ponese u kesi pa se presvuče“, poručila je majka jednog od učenika srednje škole.

Drugi ne vide ništa sporno u oblačenju trenirke u školu. “Nevjerovatno čime se oni bave. Ok kratke hlače, mini suknje, majice na bretele, ali trenirke. Pa u čemu je problem s trenirkama??? Stvarno nek se bave bitnim stvarima”, komentariše jedan od roditelja.

“Kad škole budu imale adekvatne garderobe i dvorane za fizički odgoj, onda će moći takve stvari određivat! Klinci dolaze iz škole u dvoranu na fizičko, torbe i stvari ostavljaju po podu, presvlače se, tj. skidaju po cesti i u čemu su trebali doći? Bitno da su oni donijeli kodeks oblačenja, a što nisu osigurali njegovo provođenje, to nije bitno”, jedna je od reakcija na pitanje o kodeksu oblačenja u školama, prenosi Večernji.

Učenici su dužni u školske objekte dolaziti uredno i prikladno obučeni, na uobičajan načinu oblačenja u drugim javnim i kulturnim ustanovama (u dugim i nepoderanim hlačama, u majici ili košulji s rukavima i bez neprimjerenih natpisa i znakova). Nije dopušteno dolaženje u trenirci, osim na nastavu fizičkog odgoja”, piše Ninočka Knežević, direktorica IV gimnazije “Marko Marulić” u Splitu.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x