Djeca su vam hemijskom olovkom uništila namještaj? U frižideru imate sredstvo koje učinkovito otapa mrlje od mastila

Podijelite ovaj članak:

U davna vremena djelovali su takozvani flekari, pravi pravcati odstranjivači mrlja. To su stručnjaci sa svojim alatom i tajnim sredstvima išli od vrata do vrata, obilazili selo po selo i nudili svoje usluge. Danas postoje hemijske čistionice a možemo kupiti i svakojake odstranjivače mrlja, ali obje mogućnosti nisu povoljne, a mogu i onečistiti okoliš. Zato se isplati posegnuti za starim kućnim sredstvima i iskušati sreću.

Mlijeko je stari recept za uklanjanje mastila od hemijske olovke ili penkala. Vrlo je efikasno, ne šteti nijednom materijalu. Hladno mlijeko koristite da natopite mrlju od mastila i ostavite da tako odstoji pola sata. Zatim potopite tkaninu u toplo mlijeko i ostavite da odstoji nekoliko sati. Nakon potapanja isperite i operite tkaninu mašinski.
Pasta od kukuruznog skroba i mlijeka – Pogodno za odeću i tepihe. Pomješajte skrob i malo mlijeka u posudi, dok ne dobijete pastu. Pastu nanesite na fleku i ostavite da odstoji par minuta. Nakon toga odčetkajte četkom pastu i ukoliko je u pitanju parče odjeće operite ga mašinski. Ukoliko je u pitanju mrlja na tepihu pastu ostavite da odstoji do sušenja, zatim odčetkajte četkom i usisajte.

Ukoliko je mrlja pak na namještaju, krpu potopite u mlijeko i njome istrljajte zaprljani dio, Potom drugom, vlažnom i čistom krpom pređite nekoliko puta da uklonite eventualne ostatke od mlijeka, te pustite da se osuši.

(Senzor.ba)

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x