Jeste li čuli za bijeli čaj? Pročitajte koje sve blagodati za zdravlje ima ova biljka

Podijelite ovaj članak:

Bijeli čaj poznat je stoljećima u tradicionalnoj kineskoj medicini kao osnovni čarobni sastojak eliksira mladosti, dugovječnosti i ljepote, izuzetno je rijedak jer se bere samo nekoliko dana, a za proizvodnju se uzimaju samo najmlađi listići koji zadržavaju najviše polifenola i imaju jaka antioksidativna svojstva.

Bijeli čaj, vrhunski antioksidant i jedna od najzdravijih vrsta čaja uopće. Dobio je ime po srebrnastom paperju koje pokriva pupoljke za berbe, a pobijeli kad se čaj osuši. Mlado lišće i pupoljci beru se neposredno prije nego što se pupoljci otvore i započne oksidacija. Pije se preventivno jer jača imunološki sustav i djeluje blagotvorno na ljudski organizam. Za razliku od zelenog, bijeli čaj u okusu posjeduje minimalnu trpkost, tj. okus mu je blaži, mekši, manje travnat.

Naime, bijeli čaj nema toliko klorofila kao zeleni pa nema onaj ‘travkasti’ okus.

Smatra se nefermentiranim čajem zbog toga što se samo 2% fermentira i to se događa uglavnom za vrijeme sušenja koji zbog minimalne obrade i uzimanja samo najmlađih listića zadržava više polifenola katehina (koji se nalazi u svježim listovima biljke) nego zeleni čaj. Bijeli čaj je stoga bogatiji antioksidansima koji pomažu organizmu u borbi protiv slobodnih radikala, a sadržava 25% manje kofeina od zelenog čaja.

Pije se preventivno jer jača imunološki sustav, a vjeruje se da pomaže i kod oboljenih od karcinoma. Brojne koristi konzumiranja bijelog čaja identične su navedenim koristima konzumiranja zelenog čaja.

Gotovi napitak je blijedo zlaćane boje i osvježavajućeg okusa. Šolica bijelog čaja vrijedi kao 12 čaša iscjeđenog soka od narače,što ga stavlja na pijedestal sa čajevima. Bijeli čaj se priprema tako da se 2,5 grama stavi na 200 ml vruće vode, a to bi bilo 1,5 žličica na čajnu šalicu. Priprema bijelog čaja je gotovo identična pripremi zelenog čaja, samo što bijeli čaj nije tako osjetljiv na temperaturu vode, pa se može namakati u vodi od 80-90 stupnjeva iako je i za njega idealna temperatura od 70-80 stupnjeva.

Bijeli čaj odličan je saveznik u borbi protiv virusa i bakterija, za što su najviše zaslužni antioksidansi. Oni čak mogu olakšati simptome koji dolaze od opasne bolesti HIV-a. Smanjuje razinu šećera u krvi te ublažava simptome dijabetesa.

Bijeli čaj se može piti u bilo koje doba dana, ali obzirom da djeluje opuštajuće na svakog pojedinca, bilo bi ga dobro piti navečer, dok sve osobe koje pate od visokog krvnog tlaka bi ga morale konzumirati cijeli dan.

Zanimljivosti o bijelom čaju

  1. Bijeli čaj je izuzetno skup i jedan je od najskupljih čajeva na svijetu
  2. Nema ga puno, jer se najmanje proizvodi upravo zbog detaljnog i posebnog načina obrade
  3. Pije se bez dodataka
  4. Cijena bijelog čaja je nekoliko stotina puta veća od, recimo, crnog čaja
  5. Ako se skupi nekoliko tona crnog čaja, skupi se tek nekoliko kilograma bijelog čaja u odnosu na tu količinu
  6. Koristan je u borbi protiv raka, štiti od virusa i bakterija, moždanog udara…
  7. Spada u kategoriju čajeva za mršavljenje: bogat je antioksidansima i uklanja masne stanice

Ovaj carski čaj zaista je rijedak i skup, pogotovo ako se radi o izvornoj i izvornoj sorti. Nekad se pripremao isključivo za careve, bijeli čaj je nešto što svakako trebate probati.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x