Dječak iz Zenice učestvuje na Svjetskoj olimpijadi iz robotike, sa 12 godina napravio robota

Podijelite ovaj članak:

Mahdi Tabić jedan je od članova malobrojnog tima iz Zenice koji će zajedno sa kolegama iz Tuzle učestvovati na Svjetskoj olimpijadi iz robotike u novembru u Panami.

Inteligentan, vrijedan, ali i skroman je ovaj jedanaestogodišnji dječak, učenik OŠ Mak Dizdar u Zenici. Sudeći po onome što smo danas čuli od njega biće odličan ambasador znanja iz Bosne i Hercegovine u svijetu.

Zatekli smo ga na času engleskog jezika. Nastavnica nam otkriva da polja njegovog interesovanja sežu daleko, više nego odličan je i iz engleskog i bosanskog, matematike, informatike…

„Programiranjem sam se počeo baviti prije, išao sam na kurs, a od prošle godine sam na STEM akademiji i tada sam zavolio robotiku“, priča nam Mahdi Tabić, državni prvak iz robotike.

Takmičenje je bilo u tri faze testiranja, provjere robota i izvršenja zadatka. Učesnici takmičari njih 24 ekipe su ponudili dobra inžinjerska rješenja za zadatke robota, kazali su organizatori. Ovo je bilo treće državno prvenstvo koje je održano u Zenici, a organizatori su bili STEM obrazovanje i Univerzitet u Zenici.

“Nije bilo teško. Naš robot je imao zadatak pomjerati morsku životinju, a na lakšim zadacima smo također bili dobri, no moram priznati da smo sve zadatke uspješno uradili mi, Rejhan i ja i još jedna ekipa. Ostali nisu“, prepričava nam utiske s državnog takmičenja održanog prije nekoliko dana.

Prema riječima Anele Pašić, Mahdijeva razrednice u OŠ Mak Dizdar on je intelignentno, vrijedno i skromno dijete. Čak nisu ni znali u razredu da će učestvovati na državnom takmičenju iz robotike.

S Mahdijem u ekipi za Panamu najesen je njegov vršnjak Rejhan Babić. Pobjednici takmičenja u kategoriji seniora i elementary su ekipe iz Zenice dok je u kategoriji juniora prvo mjesto osvojila ekipa iz Tuzle. Tuzlaci su prošle godine na olimpijadi u Njemačkoj postigli odlično 8. mjesto. Rejhanu i Mahdiju držimo fige, za bolje mjesto. Kako nam je danas rekao ne očekuje da će zadaci biti teži, znaju već kako će što bolje skupiti bodove i nije neočekivano da osvoje neki visok plasman. Inače i za državno prvenstvo je očekivao ako ne prvo, onda jedno prva tri mjesta.

(A.H./Zenica info)

Subscribe
Notify of

2 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Dječak iz Zenice učestvuje na Svjetskoj olimpijadi iz robotike, sa 12 godina napravio robota Post Views: 2 […]

[…] Dječak iz Zenice učestvuje na Svjetskoj olimpijadi iz robotike, sa 12 godina napravio robota Post Views: 2 […]

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x