Dječak kome je vuk bio čovjek, a čovjek vuk.

1988. godine u šumama na tromeđi Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije, lovci su u čoporu vukova ugledali dječaka koji se kretao četveronoške.

Nakon što su ubili vukove, dječaka su “oslobodili” i poveli sa sobom. Tijelo dječak bilo je prekriveno ranama i ogrebotinama, bio je neuhranjen, modar, nije umio pričati.

Lovci nisu mogli znati niti ko je dječak, kako je dospio među vukove i kako su ga vukovi uopšte prihvatili u svoj čopor. Odlučili su da mu daju ime, nazvali su ga Haris Pućurica. Nakon toga Haris je smješten u centralno prihvatilište za djecu i omladinu u Beogradu, gdje je ostao sve do 1992. godine.

O njegovom kratkom i neobičnom životu snimljen je film „Ničije dijete”, reditelja Vuka Ršumovića.
Ono što je i dalje obavijeno misterijom je Harisovo. Moguće da se jednostavno odšetao ka šumi od roditelja, možda se izgubio, moguće je da je ostavljen u šumi od strane roditelja, a možda su roditelji imali saobraćajnu nesreću, a on je jedini preživio i izgubio se negdje u gustim šumama na tromeđi, možda. Ono što je sigurno je to da ga niko nije tražio.

O njegovom životu zna se samo onoliko koliko se moglo uočiti i spoznati od njega samoga od momenta kada su ga lovci pronašli pa do dana kada je kao prilično socijalizovano dijete, četiri godine kasnije napustio beogradsko Centralno prihvatilište za djecu i omladinu.

S obzirom da su mu ime dali lovci, tako su mu lovci odredili i naciju i vjeru. Odakle je došao i gdje je poslije otišao, ostala je misterija.

Sama Harisova socijalizacija išla je jako teško. Nije se bojao ljudi, ali jeste se bojao i prezao kontaktu sa svakom vrstom moderne tehnologije. U početku je odbijao kuhanu hranu i jeo s poda ili čak uzimao hranu iz kante za smeće. Nije imao nikakve higijenske navike. Često su ga nalazili u čučećem položaju ispod stola. Ipak, nakon mnogo truda uspio je naučiti govoriti, a potom i čitati i pisati. Uprkos svemu djeca su ga prihvatila i pomagala mu na sve načine.


Dječak kome je vuk bio čovjek, a čovjek vuk.

G. Admir
G. Admir
Articles: 124
0 0 votes
Ocjena članka

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x