Dodjela stipendija iz Fonda Bejtul-mal Islamske zajednice za 200 učenika i studenata

DODJELA STIPENDIJA IZ FONDA BEJTU-L-MAL
Ured za društvenu brigu Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini danas je u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu organizirao svečanu dodjelu stipendija iz Fonda Bejtul-mal Islamske zajednice za 200 učenika i studenata.
Svečanosti dodjele stipendija je prisustvovao i prigodno se obratio zamjenik reisul-uleme dr. Enes Ljevaković. U svom obraćanju dobitnike stipendija je pozvao da nikada ne zaborave ko su i šta su.
„Vi ste sinovi i kćeri ove zemlje, njena ste budućnost. Ulažući danas u vas i vaše obrazovanje mi ulažemo u njenu budućnost i čvrsto vjerujemo da je to naša najbolja investicija. Kada završite školovanje, budite uzori u svakom dobru; budite aktivni i doprinosite izgradnji, duhovnom i materijalnom razvoju naše zemlje. U životu nastojte postići što više znanja i biti što bolji u struci. I uvijek budite dobri ljudi. Nikada nemojte zaboraviti svoju Bosnu i svoj bosanski narod. Učestvujte u njihovom razvoju i afirmiranju njihovih vrijednosti. Na taj način ćete afirmirati i sebe, jer vi ste dio toga. Budite odani svojoj vjeri, kulturi, zemlji i narodu“, naglasio je Ljevaković.
Ukazujući da je borba za stabilnost i prosperitet Bosne i Hercegovine još u toku, Ljevaković je kazao da smo „svi dužni uzeti učešća u njoj“.
„Ona se sada ne vodi oružjem već znanjem, strukom, humanošću, dobrom organizacijom i predanim radom za napredak. Mi se danas nalazimo na svojevrsnom bojnom polju i nije nam dozvoljeno ustuknuti i pobjeći, ne pokazati brigu o tome kakav će ishod borbe biti. Zato nastojte ostati ovdje, na svojoj grudi, u svojoj kulturi i ovdje radite za dobrobit svoje zemlje i svog naroda, za dostojanstven život svakog čovjeka. A svi dobri ljudi naše Bosne su naš narod“, kazao je on.
Kako je navela mr. Emina Bešlija, stručni saradnik Ureda za društvenu brigu i asistent na projektu dodjele stipendija, od ukupno 200 stipendija, 120 stipendija je dodijeljeno studentima, 50 stipendija učenicima srednjih škola i 30 stipendija učenicima i studentima s poteškoćama u razvoju.
„Pored redovnih stipendija koje dodjeljujemo, bit će dodijeljene i dodatne stipendije za učenike generacije medresa, za učenike i studente u Novom Pazaru, za djecu u internatskom smještaju u Potočarima i takmičarima iz Sire“, kazala je mr. Bešlija.
Od uspostavljanja Ureda za društvenu brigu krajem 2014. godine pa do 2022. godine dodijeljene su 1.873 učeničke i studentske stipendije, kao i 1.720 pomoći za školovanje. (MINA)
Redakcija
Redakcija
Articles: 261
0 0 votes
Ocjena članka

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x