Doktori su otkrili da popularna pića mogu ubrzati gubitak kose kod muškaraca

Pišući za časopis Nutrients, stručnjaci sa Sveučilišta Tsinghua u Pekingu navode da su muškarci koji su pili više od jednog zaslađenog pića dnevno imali 42 posto veću vjerovatnost da će patiti od gubitka kose, u usporedbi s onima koji nikada nisu pili ta pića. U prosjeku, muškarci koji su prijavili gubitak kose pili su 12 zaslađenih pića sedmično, prenosi Index.

Istraživači su posmatrali navike više od 1000 Kineza u dobi od 18 do 45 godina tokom četiri mjeseca. Tokom tog vremena oni su morali pratiti svoje prehrambene navike i navesti povijest svog mentalnog zdravlja.

Naučnici su utvrdili da je gubitak kose češći i kod muškaraca koji konzumiraju više brze hrane i jedu manje povrća. Rizik je veći i među onima koji su se u povijesti borili s anksioznošću.

Dnevno možemo izgubiti između 50 i 100 vlasi kose a da to ne primijetimo. Većinu vremena opadanje kose nije razlog za brigu, ali može biti znak nekih bolesti. Trebali biste posjetiti doktora opće prakse ako doživite iznenadni gubitak kose, ako imate ćelave mrlje ili gubite čitave pramenove kose, kao i ako vas tjeme svrbi ili peče.

0 0 votes
Ocjena članka

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x