Dr. Samir Vildić vratio se iz Turske, u rodnom mjestu otvorio biblioteku, pokrenuo firmu i investira u BIH

Podijelite ovaj članak:

Kada neko iz našeg naroda ostvari veliki uspjeh u razvijenijim podnebljima ovog dunjaluka, rijetkost je da se ta osoba odluči vratiti u Bosnu i Hercegovinu, uhvati se u koštac sa svim problemima koji muče ovo društvo, otvori biblioteku u svom rodnom selu, pokrene kompaniju i trudi se svim snagama privući strane investitore kako bi bio baš poput onog vrijednog mrava iz priče o Sulejmanu a.s., koji je u toj hikaji velike mudrosti rekao “Neka se zna na čijoj sam strani”. A Samir Vildić je na strani naše domovine, na strani svojih sunarodnjaka koje nije zaboravio tokom 17 godina boravka, školovanja i izgradnje u Turskoj.

Motiviran znanjem (Samir posjeduje i doktorat te dvije titule magistra) i radnim iskustvom, osnovao je dvije firme u BiH čiji se osnovni model poslovanja zasniva na privlačenju stranih investitora u BiH.

U svom rodnom selu Hemlijaši kod Kalesije, otvorio je i seosku biblioteku “Mustafa Busuladžić” u kojoj provodi mnogo vremena, a sama biblioteka sada broji više od 11 000 knjiga.

U okviru kompanije BPI (Bosnia Partnershih Investment) osnovali su investicijski fond, u kojeg se povlači 10 posto sredstava od ukupne dobiti ove firme, kao i donacija partnera. Sredstva se koriste za stimulisanje projekata mladih poduzetnika za pokretanje vlastitog biznisa. Osnovni cilj i ideja BPI Investicijskog fonda je pružiti šansu mladima da pokrenu svoj biznis i na taj način doprinesu sebi i lokalnoj zajednici u kojoj žive.

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Dr. Samir Vildić vratio se iz Turske, u rodnom mjestu otvorio biblioteku, pokrenuo firmu i investir… Post Views: 2 […]

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x