Dr. Zlatan Ajanović je prvi Bošnjak koji je osvojio prestižnu Altnet nagradu

Podijelite ovaj članak:

Dr. Zlatan Ajanović prvi bosanskohercegovački dobitnik prestižne Altnet Fellowship (Nagrade) koju obezbjeđuje Njemačka služba za akademsku razmjenu (DAAD). Ovu vijest je podijelio dr. Edhem Čustović, čiju objavu prenosimo u cjelosti:

Dva puta godišnje DAAD bira grupu vrsnih međunarodnih istraživača iz oblasti vještačke inteligencije. Ova stipendija će Zlatanu omogućiti da provodi vrijeme na raznim vodećim svjetskim institutima i univerzitetima u Njemačkoj, uspostavljajući nova istraživačka partnerstva, zajedničke projekte i razvijajući svoju profesionalnu mrežu.

Na listi nagrađenih su mladi istraživači iz nekih od najboljih svjetskih institucija uključujući MIT, Yale, EPF Laussane, Cal Tech, UC Berkeley, ETH Zurich itd. Među njima je i naš Zlatan Ajanović koji je trenutno postdoktorski istraživač na Tehničkom univerzitetu Delft u Holandiji.

Podsjetnik: Zlatan je diplomirao i magistrirao na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu. Završio je doktorat. na Tehničkom univerzitetu u Gracu u domeni autonomnih vozila. Danas je fokusiran na umjetnu inteligenciju i robotiku.

Zanimljivo je da je Zlatan prvi bosanski dobitnik ove stipendije. Nadam se da Zlatan može potaknuti više istraživača iz BiH da se prijave za stipendiju.

DAAD je najveća svjetska finansijska organizacija za međunarodnu razmjenu studenata i istraživača, stoji u objavi.

Iskrene čestitke dr. Zlatanu upućuje cijeli Senzor.ba tim.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x