Duda Hodžić hizmeti džematu više od 20 godina: Zahvaljuje Uzvišenom Allahu da nikada nije bila spriječena da pusti ezan

Podijelite ovaj članak:

Glavi imam i predsjednik Medžlisa Islamske zajednice  (IZ) Mostar mr. Dino-ef. Maksumić i mr. Džafer Alić tokom predramazanske radne posjete džematima Drežnice uručili su zahvalnicu Dudi Hodžić za nesebičan doprinos organizaciji vjerskog života.

Duda je jedna od najaktivnijih džematlija u selu Striževu. Ona više od dvadeset godina vodi brigu o onim manjim, naizgled neprimjetnim, potrebama džemata, a posebno o oglašavanju namaskih vremena.

– Smatrali smo da je to jedna jako lijep čin i ovom zahvalnicom smo htjeli da joj odamo priznanje i čast, i da joj zahvalimo za njenu plemenitu gestu – kazao je ef. Maksumić.

Na taj način Duda je i doživjela njihovu posjetu. Ozarena i puna ushićenja da ima čast ugostiti glavnog imama i predsjednika Medžlisa djelovala je vedro i sretno, kao da su sve njene brige prestale. A imala ih je tokom života jako puno.

Muž joj je poginuo 1993. godine i sama je podizala četvero djece, vodila brigu o svojoj majci i svekrvi. Ne želi se prisjećati tih iskušenja. Samo je kratko kazala, “da nisam počela u potpunosti prakticirati vjerske obaveze, čini mi se da bi poludila”. 

Zahvaljuje Uzvišenom Allahu da nikada nije zbog bolesti ili nekih drugih razloga bila spriječena da na vrijeme pusti ezan. 

Tokom ramazana pusti ezan, vrati se kući da kratko iftari i ponovo se vrati u mesdžid da klanja akšam namaz.

Duda 2.JPG - Duda Hodžić iz Striževa: Hizmeti džematu više od 20 godina

Njena saradnja sa Ejub-ef. Zukićem, s kojim je inače u rodbinskim vezama, na izuzetno visokom je nivou. Sve što može, ona mu pomogne u organizaciji vjerskog života.

Ne dopušta Duda da bilo ko od komšija bude u potrebi za bilo čime. Čim vidi da nekome nešto u komšiluku stvarno nedostaje, zove ona efendiju da se problem rješava. U selu svi navikli na nju i niko joj ništa ne zamjera. Odnose sa seoskom djecom izgradila je na najfiniji majčinski način. Savjetuje ih, našali se s njima i razvedri ih, što djeca znaju cijeniti.

Ona je tu svoju vedrinu unijela i u, za nju, jedan od najvažnijih razgovora. Jer nije mala stvar u njenu kuću je došao glavni imam obučen u džube i s ahmedijom na glavi da joj uruči zahvalnicu. Kaže da će zahvalnicu, jer joj je toliko važna staviti na vidno mjesto i da će tu stajati koliko potraje i njen život.

(Preporod.info)

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x