Nadbiskup Vukšić o slučaju u Neumu: Svima, pojedincima i vjerskim zajednicama mora biti omogućeno ostvarivanje njihovih prava

Podijelite ovaj članak:

Svima, pojedincima i vjerskim zajednicama, posvuda mora biti omogućeno ostvarivanje njihovih prava, naglasio je vrhbosanski nadbiskup i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata mons. Tomo Vukšić komentirajući dešavanja u Rabranima, općina Neum, gdje su općinske vlasti u pratnji policije izvršile pečaćenje Tucakovića džamije. 

Iako je, kako nam je rečeno, u Katoličkoj crkvi običaj da se biskup suzdržava od komentiranja događaja koji se nisu zbili na području njegove biskupije, onih s kojima nije posve i detaljno upoznat kao i onih koji se tiču drugih vjerskih zajednica, Vukšić je ipak za naš portal kazao da “niko nikada ne smije biti diskriminiran”.

– Sarajevski nadbiskup ni na koji način nije nadležan za područje gdje se nalaze Rabrani, jer je taj kraj daleko izvan njegove nadbiskupije. Pa ipak, svjestan važnosti poštivanja svih ljudskih prava, posebno u složenim društvima i svjestan obaveze da svi moraju poštivati zakon te stojeći čvrsto na strani pravde i zastupajući stanovište da pred zakonom svi moraju biti jednaki, smatram da se posvuda i uvijek moraju poštivati vjerska prava svakoga čovjeka i svake vjerske zajednice, što uključuje, također, pravo na doličan molitveni prostor, jer se radi o osnovnim ljudskim pravima – kazao je Vukšić. 

Također dodaje da svima, pojedincima i vjerskim zajednicama, posvuda mora biti omogućeno ostvarivanje njihovih prava. 

– Pri tome, vjerske zajednice u ostvarivanju svojih prava moraju dosljedno poštivati pravedne zakone, a nadležna vlast u svakoj situaciji i za svakoga mora na jednak način primjenjivati zakon. To jest, niko i nikada ne smije biti diskriminiran, nikome ne smiju biti uskraćena ljudska prava niti iko smije kršiti pravedan zakon. Nadbiskup moli Boga da razboriti ljudi, u skladu sa zakonom i iznesenim načelima, nađu pravedno rješenje u ovom slučaju kao i na svakom drugom mjestu u svijetu gdje postoje nesporazumi – istakao je nadbiskup vrhbosanski Vukšić. 

(Preporod.info)

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Nadbiskup Vukšić o slučaju u Neumu: Svima, pojedincima i vjerskim zajednicama mora biti omogućen… […]

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x