Duraković: Bošnjačka povratnička zajednica se susreće sa sve češćim, verbalnim ali i fizičkim napadima koji su proizvod isključivo međunacionalne mržnje i netrpeljivosti

Podijelite ovaj članak:

“Nažalost, bošnjačka povratnička zajednica se u proteklih nekoliko mjeseci susreće sa sve češćim, gotovo pa svakodnevnim verbalnim ali i fizičkim napadima koji su proizvod isključivo međunacionalne mržnje i netrpeljivosti”, poručio je Duraković.

Poručio je da bahata i agresivna retorika političkih predstavnika, koji na dnevnom nivou negiraju genocid i druge ratne zločine te veličaju ratne zločince predstavlja vjetar u leđa svima onima koji u bh. entitetu RS ne žele Bošnjake, iako je jednako naš koliko i drugih naroda koji žive na teritoriji države Bosne i Hercegovine.

“Još uvijek nemam provjerene informacije o mladiću koji na društvenoj mreži TikTok prijeti Bošnjacima u Bijeljini nazivajući ih ‘ciganima’. U svakom slučaju, nadležno Tužilaštvo je trebalo promptno reagovati te privesti na informativni razgovor kako mladića tako i njegove roditelje. Ipak, važno je istaći da ja kao politički predstavnik izabran od bošnjačkog naroda, nažalost nemam aposlutno nikakve mehanizme da spriječim niti adekvatno da reagujem na ovakve i slične slučajeve”, naveo je.

Istakao je da sve što može učiniti, jeste da apeluje na ograne vlasti u entitetu da se ovaj i svi drugi slični slučajevi adekvatno sankcionišu kako bismo spriječili ponavljanje ovakvih (ne)djela.

“Za mene kao čovjeka je poražavajuća činjenica da je ovako mlado biće zadojeno mržnjom, nezanjem i srdžbom prema ljudima koji mu ništa nažao učinili nisu. Nažalost, to je posljedica društvene zbilje u kojoj je mitomanija važnija od istine i činjenica te u kojoj vladajuće strukture ponosno, uz medijsku pompu nagrađuju negatore genocida stipendijama i drugim pogodnostima”, zaključio je Duraković.

Policijski službenici Policijske stanice Bijeljina ispitali su maloljetnika iz ovog grada. Nakon toga je, u skladu sa zakonom, pušten na slobodu.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x