Duraković: Kao načelnik sam podnosio prijave za pojave pred srebreničkom crkvom. Tužilaštvo nikad ništa nije učinilo tim povodom

Podijelite ovaj članak:

Nakon što su pripadnici MUP-a RS-a priveli povratnika iz Srebrenice, Mirsada Omerovića zbog negodovanja koje je izrazio povodom koncerta ispred pravoslavne crkve na godišnjicu genocida u Srebrenici, za Radio BIR je govorio Ćamil Duraković, potpredsjednik RS-a.

Ovom prilikom je naglasio da ovo hapšenje svjedoči jednom represivnom pristupu prema Bošnjacima.

– Mirsad, dakle, ništa nije uradio. Riječ je o napisanom statusu, ali oni su to tretirali kao narušavanje javnog reda i mira. Međutim, kada to uradi Vojin Pavlović, predsjednik “Istočne alternative” koji na 11. juli poziva na proteste i suprotstavljanje, te lijepi plakate ratnih zločinaca, onda to nije narušavanje javnog reda i mira, nego se to navodno polahko istražuje. Međutim, kada se statusom oglasi Bošnjak poput Mirsada, onda se navodno reaguje po službenoj dužnosti – ističe Duraković.

Kako je istakao, to je priča koja počinje od koncerta pred crkvom koja godinama unazad ponavlja istu stvar, da bi dobila neku ovakvu reakciju od Bošnjaka. 

– Izvor problema je koncert pred crkvom koji je održan 11. jula, a reakcija dolazi od Bošnjaka koji je bio u logoru i ima traume od takvih pjesama i poruka. Znate da već godinama reagujemo na dešavanja na ovom prostoru. Kao načelnik sam podnosio prijave za pojave pred srebreničkom crkvom; i državnom tužilaštvu i PS Srebrenica. Tužilaštvo nikad ništa nije učinilo tim povodom, a PS je dala odgovor da nema elemenata u krivičnom zakonu po kojima se oni mogu procesuirati i kazniti, te da nema širenja mržnje u pjesmama u kojima se iskazuje netrpeljivost prema Aliji Izetbegoviću ili se veliča Radovan Karadžić – kaže Duraković, zaključujući da se ovim postupcima skreće pažnja sa sramnog koncerta održanog ispred Srpske pravoslavne crkve.

Osvrnuo se i na informaciju da je Omerović, navodno, tražen cijeli dana, nakon čega je uhapšen u kasnim večernjim satima, u periodu kada je onemogućena bilo kakva reakcija. 

– On je odbio dati izjavu bez advokata, što je možda i mudro, jer ovdje se vjerovatno radi o traženje bilo čega spornog zbog čega bi se mogao pokrenuti dalji proces. Mirsad je u PS Srebrenica i čeka se njegov advokat koji je krenuo iz Tuzle. Šta će se dalje dešavati, ovisi o Okružnom tužilaštvu, ali skoro sam siguran da će biti pušten kući – navodi Duraković.

(Preporod.info)

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x