Dušan Janjić: Milorad Dodik je prešao granicu!

Deveti januar posljednjih godina je problem, ali ovoga puta neumjesna policijska parada te dodjela ordena Vladimiru Putinu predstavljaju nešto neprimjereno, za što se može reći – i ako je od Dodika, previše je.

Ovo je za “Avaz” izjavio politički analitičar Dušan Janjić komentirajući obilježavanje neustavnog dana RS u Istočnom Sarajevu.

Dodjela ordena

– To jeste dio RS, ali je odnos morao biti drugačiji zbog žrtava Sarajeva. Srpskih, ali i drugih žrtava. Sarajevo je sinonim u svijetu. Napraviti takav skandal vojno-policijskom paradom i svime što se izgovaralo apsolutno nije primjereno – kazao je Janjić.

Dodjela ordena ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu zgrozila je svijet te izazvala reakcije u kojima se traži da predsjednik RS i lider SNSD-a bude proglašen nepoželjnom osobom u EU. Janjić vjeruje da je takva odluka inicirana Dodikovim emocijama, ali mnogo više zahtjevom Moskve.

– To liči na Peškova i Lavrova, jer Putinu sada treba bilo kakav orden. Šta bi Sloba Milošević dao 1999. da mu je bilo ko poslao neki orden?! Ipak, ovaj orden je mnogo više od ordena. Usred rata u Ukrajini i stradanja civila to nije samo prst u oko cijeloj međunarodnoj zajednici. Čak i Kina, koja taktizira u osudama, prije dva mjeseca skrenula je pažnju Putinu da što prije zaustavi rat. Da bude veći Rus od Rusa, možda godi Dodiku, ali neće goditi Srbima – naglasio je Janjić.

Loš trenutak

Milorad Dodik sada je Srbe definitivno vratio na poziciju loših momaka, kakvim ih je Zapad vidio devedesetih godina, dodao je naš sagovornik, ali je napravio i dodatni pritisak na Srbiju, jer se predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću više neće tolerirati poluodgovori. Jasne odgovore morat će dati najprije višem savjetniku Stejt departmenta Dereku Šoleu (Chollet), koji u četvrtak dolazi u Beograd.

– Vrlo loš i neprijatan trenutak, s obzirom na zaoštravanje odnosa na Kosovu, stalno guranje Srbe od političara u prve redove žrtvovanja. Mislim da je Dodik prešao svaku crtu i da više ne vrijedi apelovati ni na šta – istakao je Janjić.

Uprkos oštroj reakciji Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH, pa i upozorenjima visokog predstavnika, Janjić ne očekuje konkretne poteze međunarodnih predstavnika nakon što je Dodik pokazao ne samo da je uz Putina već i da ga smatra osobom koju treba odlikovati za ono što radi.

Janjić smatra da su svojim nečinjenjem SAD i visoki predstavnik Dodika ohrabrili da nastavi s destabilizacijom zapadnog Balkana.

Avaz/ Foto: Tanjug

 

Redakcija
Redakcija
Articles: 664
0 0 votes
Ocjena članka

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x