Džemal Bijedić: Da se jednom za svagda utvrdi čija je zemlja BiH, da ne bude ni carska ni spahijska, da ne ostane provincija u pozadini, oko koje se kusuraju velikosrpska i velikohrvatska buržoazija i bosanski begovat

Podijelite ovaj članak:

Džemal Bijedić i njegova supruga Razija stradali su prije 47 godina u avionskoj nesreći na letu iz Beograda za Sarajevo, sa još šest članova posade na brdu Inač iznad Kreševa.

Poginuli su i njegov lični pratilac Zijad Alikalfić, te Smajo Hrle – podsekretar u kabinetu predsjednika SIV-a, kao i piloti Stevan Leka i Murat Hanić. Također, poginuli su i Anđelka Muzička, domaćica u rezidenciji i aviomehaničar Ilija Jevđenović.

U vrijeme dok je bio predsjednik Narodne skupštine SR BiH i obavljao brojne druge dužnosti, Džemal Bijedić je radio na afirmaciji BiH u jugoslavenskim okvirima, kao i na afirmaciji muslimanskog nacionalnog identiteta. Stoga će u historiji BiH ostati zapamćen i kao veliki borac za razvoj ekonomije, jačanje i promociju Jugoslavije i pokreta nesvrstanih.

Džemal Bijedić bio je jedan od najzaslužnijih što su amandmanima i reformama Ustava iz 1971. godine bh. muslimani kao nacija dobili svoj status u tadašnjoj Jugoslaviji.

Jedne od njegovih najpoznatijih izjava su bile:

“Mi smo revoluciju vojevali i za to da se jednom za svagda utvrdi čija je ovo zemlja Bosna i Hercegovina, da ne bude ni carska ni spahijska, da ne ostane provincija u pozadini, oko koje se kusuraju velikosrpska i velikohrvatska buržoazija i bosanski begovat.”

“Bosna i Hercegovina je republika zbratimljenih naroda povezanih nizom istorijskih, ekonomskih i kulturnih veza koje su pravi smisao dobile u našem socijalističkom društvu. Niko danas, ni u Bosni i Hercegovini, niti bilo gdje drugdje, ne može da dovede u pitanje zajednički interes bh. naroda da žive skupa, da ravnopravno rade i izgrađuju svoju bolju budućnost”.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x