Džemat Essen dobio građevinsku dozvolu za izgradnju nove džamije

Džemat Essen je osnovan 1983. godine, tačno prije četrdeset godina i jedan je od prvih džemata u Saveznoj pokrajini Sjeverna Rajna Vestfalija (NRW) i u početku je okupljao veliki broj Bošnjaka sa područja cijele Rurske oblasti (Ruhrgebiet).

Prvi imam džemata bio je Muharem-ef. Sijerčić. Od 1987. godine pa sve do danas imamsku dužnost u ovom džematu obavlja Džemal-ef. Hasandić. Džemal-ef. se prisjeća zadnjih tri decenija rada džemata Essen.

IMG_20230111_134938.jpg - Džemat Essen dobio građevinsku dozvolu za izgradnju nove džamije
Predsjednik džematskog odbora Almir Brčaninović i imam Džemal-ef. Hasandić 

 

 

 

– Naš džemat registrovan je davne 1983. godine i od tada njegov rad nikada nije prekidan. U početku smo bili u dva iznajmljena prostora. Sadašnji vakufski objekat u kojem se još nalazimo u Altenessenu smo kupili 1998. godine, i u njemu evo već 24 godine obavljamo sve džematske aktivnosti. Nakon kupovine vakufskog objekta broj članova džemata se povećavao i džemat je rastao, tako da su nam sadašnje prostorije postale tijesne. Djeca od naše prve generacije gastarbajtera su rasli, stasavali, završavali škole, osnivali svoje porodice i uključivali se aktivno u rad džemata. Neadekvatnost i tjeskoba u džamijskim prostorijama je počela da dolazi do izražaja, posebno u ramazanu, za Bajrame, godišnje mevlude, i druga masovnija okupljanja. Poseban problem se pojavio kod izvođenja mektepske pouke, jer nismo imali odgovarajuće mektepske učionice, a u mekteb je bilo upisano više od 125 učenika. Džemat trenutno broji blizu 450 članova. Tako je 2016. godine na džematskoj skupštini donesena odluka da se krene u potragu za novim prostorom – govori nam Džemal-ef. Hasandić.

Nakon dvogodišnjog traganja za novim prostorijama, džemat Essen je sredinom 2018. uspješno kupio prostorije supermarketa “Netto” sa jednom stambenom zgradom i ukupnom površinom od 3.050 kvadratnih metara zemljišta na adresi Karnaper Straße 243, Essen.

IMG_20230111_134925.jpg - Džemat Essen dobio građevinsku dozvolu za izgradnju nove džamije
Trenutni izgled zemljišta i lokacija buduće džamije

 

 

 

 

– Zemljište za izgradnju nove džamije nalazi se u dijelu grada Essen-Karnap, nedaleko od sadašnje džamije. Ukupna cijena kupovine objekta iznosila je 465.000 eura. Ovaj iznos uspješno je isplaćen u predviđenom roku. Nakon skoro dvije godine čekanja, 05. novembra 2022. godine smo konačno, dobili građevinsku dozvolu za izgradnju nove džamije. Planiramo da započnemo prve radove već u narednih nekoliko sedmica – govori nam Almir Brčaninović, koji već od 2011. godine obnaša funkcija predsjednika džematskog odbora, a koji je još kao dječak pohađao mekteb ovog džemata 1980-ih godina.

– Planirano je rušenje postojećeg objekta supermarketa i izgradnja novog džamijskog objekta na dva sprata. Nova džamija će pored velikog mesdžida zajedno sa mahfilom za žene biti veličine ukupno blizu 250 kvadratnih metara. Tu će biti još i učionice, abdesthane, kancelarije i jedna sala veličine oko 120 kvadratnih metara. Pored džamijskog objekta, objekat će sadržavati ukupno šest vakufskih stanova, koji će omogućiti nesmetano održavanje objekta, i finansiranje budućih džematskih aktivnosti. Planirana je i izgradnja jedne moderne munare. Cijeli objekat će se prostirati zajedno sa stambenim jedinicima na blizu 1280 kvadratnih metara korisnog prostora. Tu je i veliki parking, koji će omogućiti nesmetan prilaz džamiji. Svi smo sretni, radosni i zahvalni Allahu dž.š. da imamo priliku učestvovati u ovom generacijskom projektu – kaže Almir Brčaninović.

IMG_20230111_134911.jpg - Džemat Essen dobio građevinsku dozvolu za izgradnju nove džamije
Idejni projekat 

 

 

 

Vrijednost novogradnje procjenjuje se na blizu 2.2 miliona eura. Autor idejnog projekta je arhitekta Samir Hadžimujić, džematlija ovog džemata.

– Za isplatu objekta, naše džematlije su se odazvali i traženu sumu od 465.000 eura, smo prikupili u roku od dva mjeseca. Tokom skoro dvogodišnjeg perioda čekanja na građevinsku dozvolu, pokazali su veliko strpljenje i podršku džematu. Nadam se, da će se naše džematlije, ali i Bošnjaci iz cijele pokrajine Sjeverne Rajne-Vestfalije, kao i iz ostalih dijelova Njemačke solidarisati sa nama i pomoći nam da hairli i uspješno završimo ovaj započeti projekat. Pred nama je puno rada, posla i razgovora. Naš cilj je da uz Allahovu pomoć, i požrtvovanost našeg džematskog odbora i članova našeg džemata u naredne četiri godine uspješno izgradimo našu novu džamiju i tako budućim generacijama ostavimo trajni vakuf, koji će biti garancija za očuvanje našeg islamskog i bošnjačkog identiteta. Zahvaljujem se svima koji su nas do sada podržavali. Molim Allaha dž.š. da ih nagradi i pozivam ih da budu i dalje sa nama u ovom projektu – riječi su Džemal-ef. Hasandića.

Kompletan projekat izgradnje nove džamije finansira se isključivo iz donacija i dobrovoljnih priloga. Svi koji žele da se uključe u ovaj vakuf, mogu to učiniti uplatom na sljedeće bankovne račune ili direktno putem Paypala na mail: [email protected]

Bankovni podaci: Kulturzentrum Dzemat Essen Postbank Essen IBAN: DE 0844 0100 4602 9099 5469 Verwendungszweck: Spende Moscheebau

Autor: Amar Pintol/igbd.org

IMG_20230111_134900.jpg - Džemat Essen dobio građevinsku dozvolu za izgradnju nove džamije

 

 

 

(Preporod.info)

Redakcija
Redakcija
Articles: 663
0 0 votes
Ocjena članka

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x