EBRD odobrava kreditno zaduženje Elektroprijenosu BH u iznosu većem od 30 miliona KM

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) saopštila je 09.01.2023. kako je na razmatranju nedržavni neobezbeđeni zajam u iznosu do 15,58 miliona eura (16,7 miliona dolara) bosanskom državnom operateru prenosnog sistema Elektroprenos – Elektroprijenos , poznat kao TransCo, za nadogradnju svoje mreže. [Seenews]

Prema informacijama koje su raspoložive, kredit će se koristiti za ugradnju varijabilnih šant reaktora koji će riješiti probleme visokog napona u prenosnom sistemu 400 kV i 220 kV, navodi EBRD u rezimeu projekta.

Ukupna vrijednost projekta je 30,1 milion eura, a kompanija će iz sopstvenih sredstava učestvovati iznosom od 14,3 miliona eura, a za projekte tehničke pomoći biti će obezbijeđeno do 260.000 kovertibilnih maraka donatorskih sredstava.

Predložena instalacija varijabilnog šant (shunt) reaktorskog sistema će poboljšati pouzdanost prijenosnog sistema, omogućiti veću integraciju obnovljivih izvora energije u sistem, smanjiti gubitak aktivne snage i povećati prekogranični kapacitet.

Elektroprenos – Elektroprijenos posluje u oba BH entiteta, Federaciji i Republici Srpskoj.

G. Admir
G. Admir
Articles: 145
0 0 votes
Ocjena članka

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x