Efendić i Miletić. Zašto opozicija iz RS ne može biti partner

Podijelite ovaj članak:

Buran je ovo vikend za Osmorku, kojoj je očito upitan opstanak. Prvo su predsjednici NES-a i SBiH-a iznijeli teške optužbe, da bi ih sinoć nastavio iznositi Zlatko Miletić (ZNG).

Nermin Ogrešević, Semir Efendić i Zlatko Miletić imaju teške zamjerke na rad Trojke. U suštini, oni su manje-više iznijeli iste optužbe o tobožnjem prebrzom formiranju vlasti te pojedinim ambicijama.

No, Efendić i Miletić posebnu su insistirali na jednoj stvari – oni su da se u državnu vlast uvuče opozicija iz RS.

Prema riječima njih dvojice, taj zahtjev je odbijen, a oni navodno nikad nisu dobili precizno objašnjenje zašto je to tako.

Opozicija iz RS se raspada
Smatraju da bi se sa opozicijom lakše dogovaralo i da su oni ‘manje zlo’ od Milorada Dodika.

No, u svemu tome očito se radi o klasičnom populizmu. Ni Efendić ni Miletić nisu do kraja objasnili zašto je to nemoguće.

Posebno Miletić. On je čak insistirao da je to moguće.

No u svemu postoji nekoliko problema.

Prvo, sama opozicija je u totalnom rasulu. Unutar PDP vode se brutalni unutarstranački ratovi. Jelena Trivić pokušava postati predsjednica i izgurati Draška Stanivukovića. Isto to pokušava uraditi Stanivuković, a uz to, sve su glasnije špekulacije da je postao ‘Dodikov čovjek’.

Ukoliko je to tačno i ukoliko Stanivuković zaista preuzme PDP, koliko je vjerovatno da će PDP na kraju ući pod SNSD-ov plašt?

Čak i da se ne raspadaju postoje još dva problema
Ništa bolja situacija nije ni u SDS-u. Nakon totalnom kolapsa stranka na izborima, cijelo rukovodstvo podnijelo je ostavke. Izabrano je novo privremeno rukovodstvo, očekuju se unutarstranački izbori, a trebat će vremena za konačnu stabilizaciju.

No, sve i da se opozicija ne urušava iznutra, postoji nekoliko drugih prepreka. Prva je Dom naroda BiH. Nakon odluke Suda BiH konačno je da će SNSD imati četiri delegata. I time kontrolni paket. Dodik bi svakako taj mehanizam koristio za blokadu svega, što je i najavio u slučaju da neko krene s opozicijom praviti vlast.

Treća stvar jeste što SNSD čvrsto drži Vladu RS i većinu u NSRS. Bilo kakvi projetki na entiteskom nivou bili bi nezamislivi bez Dodikovog pristanka. O međuentitetskim da se i ne govori.

Dakle, to su tri činjenice zbog kojih opozicija iz RS jednostavno ne može biti partner za državnu vlast. To vjerovatno znaju i Efendić i Miletić, no očito nisu dozvolili da im činjenice pokvare spin i populizam.

Izvor:  
Subscribe
Notify of

1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Can you be more specific about the content of your article? After reading it, I still have some doubts. Hope you can help me. https://accounts.binance.com/sv/register?ref=OMM3XK51

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x