Erdogan: Nemamo dug prema MMF-u, niti imamo kontakt s njima

Podijelite ovaj članak:

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan tokom sastanka sa ekonomistima i akademicima u palati Dolmabahce u Istanbulu, podsjetio je da Turska već odavno nema nikakav dug Međunarodnom monetarnom fondu (MMF), javlja Anadolu Agency (AA).

“Trenutno nemamo dug prema MMF-u, niti imamo kontakt sa njim”, kazao je Erdogan.

Istakao je da je dug Turske prema MMF-u iznosio 23,5 milijardi dolara kada su došli na vlast (Stranka pravde i razvoja – AK Parti), dodajući da su posljednju ratu duga platili u maju 2013. godine i tako, kako je rekao, završili posao sa MMF-om.

Komentarisao je i pitanje deviznih rezervi Centralne banke Turske.

“Danas one premašuju 115 milijardi dolara, a napretkom ćemo biti u još boljoj poziciji”, dodao je.

Poručio je da su se sada neki akteri okomili na tursku ekonomiju kako bi ugrozili Tursku.

“Oni koji su vidjeli da Tursku nikako drugačije ne mogu baciti na koljena, svu svoju snagu i mogućnosti usmjerili su na polje ekonomije”, kazao je turski predsjednik te dodao:

“Sada posebno očekujemo da snize cijene, jednako brzo i po istoj stopi, oni koji su podizali cijene tokom rasta dolara.”

Napomenuo je kako vjeruje da će Turska već tokom ljetnih mjeseci iduće godine imati mnogo bolju ekonomsku situaciju od sadašnje.

“Kada za kratko vrijeme uspostavimo ravnotežu u finansijskom sektoru, uvjerit ćemo se u predstojećim ljetnim mjesecima kako je naša zemlja ušla u potpuno drugačije ekonomsko okruženje”, kazao je Erdogan.

Podsjetio je da je Turska u protekle dvije decenije ostvarila veliki napredak i razvoj.

“Turska je prvi put doživjela neprekidan razvojni proces od blizu 20 godina tokom perioda dok je zemljom upravljala naša vlada. Na ovaj način uspjeli smo da uspostavimo infrastrukturu potrebnu za naš glavni ekonomski plan”, rekao je Erdogan.

Anadolu Agency

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x