Erdogan: Niko više neće morati konvertovati svoju ušteđevinu iz turske lire u stranu valutu

Podijelite ovaj članak:

U svom obraćanju na konferenciji za novinare nakon sastanka kabineta u predsjedničkom kompleksu u Ankari, glavnom gradu Turske, Erdogan je najavio niz novih mjera koje se tiču kretanja kursa turske lire. Poručio je kako nastavljaju ispunjavati svoje obećanje u okviru kojeg neće dozvoliti da radnici budu izloženi visokim troškovima života.

„Nećemo dopustiti poduzimanje bilo kakvih koraka koji će zaustaviti investicije, smanjiti zaposlenost, smanjiti proizvodnju i spriječiti izvoz u našoj zemlji“, rekao je Erdogan, te dodao kako „Turska nudi novu finansijsku alternativu građanima koji žele ublažiti zabrinutost zbog povećanja deviznog kursa“.

Naglasio je i kako “nijedan turski državljanin neće morati konvertovati svoju ušteđevinu iz turske lire u stranu valutu” zbog toga što će “kurs biti povoljniji”.

Erdogan je saopćio i da će izvoznici u Turskoj koji imaju poteškoća pri određivanju cijene zbog deviznog kursa, posredstvom Centralne banke biti informisani o kretanju kursa.

„Svjesni smo podmuklosti onih koji pokušavaju zabiti nož u leđa svojoj zemlji i naciji otvarajući rasprave poput deviznog režima“, poručio je Erdogan.

Erdogan je najavio razvoj novih alata kako bi 5.000 tona zlata vrijednosti 280 milijardi dolara koje se nalazi u privatnom vlasništvu u Turskoj doprinijelo ekonomiji.

Najavio je i “novi alat koji će omogućiti eventualnu deviznu dobit, zadržavanjem sredstava u domaćoj valuti”.

Turski predsjednik ponovio je kako neće odustati od smanjenja kamatnih stopa.

„Zajedno sa smanjenjem kamatnih stopa, svi zajedno ćemo vidjeti kako će inflacija za nekoliko mjeseci početi opadati“, poručio je Erdogan, te kazao:

„Turska nema ni namjeru ni potrebu da napravi ni najmanji korak unazad od slobodne tržišne ekonomije i deviznog režima.“

Podvukao je kako Turska više neće biti zemlja koja svoju ekonomiju i politiku daje da bude hipoteka kroz programe MMF-a.

Erdogan je najavio i povećanje stipendija u Turskoj naredne godine, za studente na 850 turskih lira, za postdiplomski studij 1.700 te za one koji rade doktorate na 2.550 lira.

Istakao je kako se bore da Tursku dovedu među 10 najboljih svjetskih ekonomija, odnosno na vrh globalne razvojne lige.

“Povećali smo trgovinu s Afrikom sa 5,4 na 30 milijardi dolara u prvih 11 mjeseci ove godine. Naš je cilj sada pomaknuti našu trgovinu na 50 milijardi dolara, a zatim na 75 milijardi dolara”, rekao je Erdogan.

TRT

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x