EU zabranjuje plastiku za jednokratnu upotrebu

Podijelite ovaj članak:

Poslanici u Evropskom parlamentu podržali su zabranu jednokratnih plastičnih proizvoda na tržištu EU-a za koje postoje alternative, veće recikliranje plastičnih flaša, te smanjenje filtera za cigarete koji sadrže plastiku za 50 posto do 2025.

Za uvođenje zabrane od 2021. glasalo je 560 poslanika u Evropskom parlamentu, a protiv 35.

Članice EU-a su podržale zabranu, ali, da bi stupila na snagu, svaka od njih mora da usvoji tu meru.

Po direktivi o smanjenju uticaja određenih plastičnih proizvoda na životnu sredinu, koje su dogovorene između tri glavne institucije EU-a još u decembru, uvodi se zabrana određenih plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu za sve zemlje članice od 2021.

To se odnosi na proizvode kao što su slamke, štapići za uši, pribor za jelo, tanjuri, oksorazgradiva plastika, spremnici za hranu, čaše od ekspandiranog polistirena te štapići za pridržavanje balona, koji zajedno sa izgubljenom opremom za ribolov čine 70 odsto otpada na evropskim obalama i u morima.

Filteri za cigarete sadrže celulozni acetat, plastični materijal koji čini do 60 odsto njihovog sastava i drugi su među plastičnim onečišćivačima na evropskim plažama.

Uspostava sistema za prikupljanje opušaka

U izveštaj je stoga dodat članak u kojem stoji da države članice moraju da postave ciljeve za smanjenje filtera za cigarete za 50 odsto do 2025, odnosno za 80 odsto do 2030.

Direktiva uključuje mere kojima se od država članica traži da uspostave i sistem za prikupljanje opušaka, pri čemu bi kao uzor trebalo da uzmu italijanski model i uvedu novčane kazne za pušače koji svoje opuške bacaju na tlo ili u kanalizaciju.

Izvestiteljka Frederik Ris (ALDE) predložila je i izmenu odredbe koja se odnosi na odvojeno prikupljanje plastičnih flaša.

One su zajedno sa svojim čepovima najveći izvor plastike za jednokratnu upotrebu koja se nalazi u moru, odnosno čine petinu sve plastike za jednokratnu upotrebu.

Komisija je postavila cilj za njihovo prikupljanje od 90 odsto do 2025, a izvestiteljka predlaže da čepovi i poklopci ostanu pričvršćeni na spremnik te da se uvede mera u vezi sa minimalnim recikliranim sadržajem od 25 odsto za te čepove i poklopce do 2025.

U direktivu su uključeni i nacionalni ciljevi smanjenja potrošnje plastičnih čaša i posuda za hranu, dva proizvoda za koje već postoje alternative na tržištu, te potpuna zabrana na tržištu posebne oksorazgradive vrste plastike koja se ne razgrađuje biološki bezbedno te stoga ne donosi korist za životnu sredinu.

Prema proceni Komisije, direktiva će doneti brojne koristi za okolinu i privredu.

Izbegla bi se šteta u životnoj sredini čiji bi trošak do 2030. dosegao 22 milijarde evra, a potrošačima će se omogućiti ušteda do 6,5 milijardi evra uz trošak prilagođavanja, koji se za proizvođače procenjuje na 3,2 milijarde evra.

Plastični proizvodi za jednokratnu upotrebu neće biti u potpunosti ukinuti, ali nova mera poziva da budu izrađeni od drugih materijala kada je to moguće.

Izvor: Agencije

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x