Evropska komisija odobrila je genetski modificirani kukuruz

Podijelite ovaj članak:

 

Evropska komisija je odobrila korištenje genetski modificiranog kukuruza za hranu i stočnu hranu. Kako su objasnili, odobrenje, koje će vrijediti deset godina, ne odnosi se na uzgoj ovog kukuruza u EU, već samo na njegovu upotrebu za hranu i stočnu hranu.

 

Ovaj genetski modificirani kukuruz prošao je temeljit i strog postupak odobravanja, čime se osigurava visoka razina zaštite zdravlja ljudi i životinja te okoliša, uvjeravaju iz Bruxellesa. Evropska agencija za sigurnost hrane (EFSA) dala je pozitivnu znanstvenu ocjenu i zaključila da je ovaj genetski modificirani organizam (GMO) jednako siguran kao i njegovi konvencionalni dvojnici.

Neka i trgovci budu patriote!

 

Nakon glasanja u Stalnom odboru za biljke, životinje, hranu i hranu za životinje (SCOPAFF) i naknadnom Odboru za žalbe, države članice inače nisu uspjele postići kvalificiranu većinu za ili protiv odobrenja, rekli su.

 

Odobrenje vrijedi deset godina, a svi proizvodi proizvedeni od ovog GMO-a podliježu strogim EU pravilima označavanja i sljedivosti, objasnili su.

Fojnica: Od proizvodnje tikve živi osmočlana porodica

 

Foto: Reuters

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x