Neka i trgovci budu patriote!

Podijelite ovaj članak:

Neprestano nam se serviraju parole kupuj domaće i kupuj kod domaćih trgovačkih lanaca, koje smo, istini za volju, i usvojili i nastojimo ih se držati. Čak i onda kada nam se ponuda ili cijene u domaćem trgovačkom lancu ne dopadaju, mi ćemo ipak tamo ostavljati svoj novac jer smo patriote. Dobro smo naučili i tako i treba.

Ali šta je sa drugom stranom? Zašto i trgovci ne razmišljaju istom logikom? Zašto se od potrošača očekuje patriotizam, dok nam BH trgovci otežavaju tu našu misiju?

Da li BH trgovački lanci mogu sebi dopustiti luksuz poskupljenja cijena preko noći, kao da ni jednu bocu ulja ili kilogram šećera nisu imali u skladištu na stanju? Mogu.

Da li BH trgovački lanci mogu na policama držati jednu cijenu artikla, a na kasi otkucati drugu? Mogu.

Da li najveći trgovački lanac u BiH može sebi dopustiti luksuz da i sa preko milijardu BAM godišnjeg prometa ne može uvesti „kartice lojalnosti“ sa popustom 5% svojim kupcim. Može.

Da li domaći distributeri goriva mogu držati cijene goriva  5/10 kf veće nego drugi? Mogu.

Sve ovo može jer se od nas potrošača očekuje da smo dužni jačati BH privredu, biti patriote, biti lojalni svome narodu i svojoj domovini. Na upit kada će uvesti kartice sa popustima, nema ni odgovora, iako je prošlo više od godinu dana.

ALI…

Da li prosječan građanin Bosne i Hercegovine može otići u trgovački centar u vlasništvu NeBošnjaka jer mu je tamo povoljnije, cijene na policama i kasama su identične i na kraju dobije 5% popusta na ukupnu vrijednost kupovine – NE MOŽE.

Zašto? Zato što se tako ne gradi država. Zato što je to za svaku osudu. Zato što time finansira tamo one…  Sve je to tačno. I ne treba ih finansirati. Ne treba raditi protiv svoje domovine.

Ipak, u vremenu enormnih poskupljenja, rekordne inflacije, ogromne potrošačke korpe koju ne prate i povećanja mjesečnih primanja, plašim se da potrošači neće moći birati. Ništa, pa tako ni domovinu ne može jačati samo jedna strana. Stoga su domaći trgovci DUŽNI biti isto tako i čak veće patriote i učiniti sve što je u njihovoj moći da BH stanovništvo ne odustane od ovih parola, za koje je trebalo mnogo vremena da se usvoje.

 

Azra Mahmutović, mag.oec.

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Neka i trgovci budu patriote! […]

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x