Fantastičan rezultat mladih Bošnjaka u Njemačkoj: Aida i Nadir nosioci nagrade Friedrich Wilhelm 2022

Podijelite ovaj članak:

Osnivač Bosnia Futures Foundation dr. Edhem Čustović pored ogromnog posla na podršci mladim ljudima iz BiH redovno afirmira i njihove uspjehe u svijetu. Tako nas je sada obavijestio da su bosanskohercegovački studenti dobitnici prestižne nagrade Friedrich Wilhelm na Univerzitetu u Aachenu.

Rektor Ulrich Rüdiger uručio je nagradu Friedrich Wilhelm 2022 Aidi Ališić i Nadiru Kopić-Osmanović.
Dr.phil.Aida Ališićc – Katedra za personalnu i organizacionu psihologiju uspješno je odbranila doktorsku disertaciju na temu “Samoupravljačke kompetencije u kontekstu akademskih karijera:

“Razlike između i unutar pojedinaca”

Nadir Kopić Osmanović – uspješno je odbranio magistarsku disertaciju na temu “Termo-mehanički spregnuti gradijent-prošireni model plastičnosti oštećenja za velike deformacije“

“Gledajući unazad, bilo je to divno i korisno iskustvo.

Imao sam priliku da upoznam i sprijateljim se sa nekim izuzetnim ljudima. Razvio sam svoje znanje u građevinarstvu i interesovanje za računsku mehaniku i modeliranje materijala.

Ovo posljednje je na kraju dovelo do odluke da nastavim obrazovanje ka doktoratu.

Nastavljam dalje, nastavit ću svoje istraživanje na Katedri za strukturnu mehaniku i numeričke Bergische Universität Wuppertal,” kaže Nadir.

Ključni cilj nagrade je promocija istraživanja i nastave, kao i podrška studentima i naučnicima na RWTH. Nagradu Friedrich Wilhelm dodjeljuje istoimena fondacija, koju je 1865. godine osnovao prethodnik sadašnje holding kompanije AachenerMünchener.

Naziv fondacije se odnosi na prestolonasljednika i kasnijeg cara Fridriha Vilhelma III. Godine 1858. primio je donaciju od 5.000 talira od Aachener und Münchener Feuerversicherungsgesellschaft kako bi osnovao politehnički institut u Rajni.

Ova donacija formirala je osnovu za kasnije osnovanu Fondaciju Friedrich Wilhelm, koja je tada stvorila osnovu za RWTH Aachen University, prenosi BH dijaspora.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x