Finska zabranila paljenje Kur'ana

Podijelite ovaj članak:

Policija u Finskoj rekla je da javno spaljivanje svete knjige Kur'ana neće biti dopušteno u ovoj zemlji, izvijestili su lokalni mediji u ponedjeljak.

Državna policijska uprava rekla je da bi spaljivanje primjerka Kur'ana narušilo vjerski mir, što je kažnjivo djelo u Finskoj, navode mediji, pozivajući se na finsku novinsku agenciju STT.

Javno spaljivanje ili drugo oskvrnuće knjige koju vjerska zajednica smatra svetom doživjelo bi policijsku intervenciju, dodaje policija.

U odgovoru na pitanje Anadolije hoće li usvojiti sličan pristup, švedsko ministarstvo vanjskih poslova ponovilo je svoj stav o spaljivanju primjerka Kur'ana u ime slobode izražavanja. “Vlada razumije one koji su uvrijeđeni radnjama kao što je spaljivanje svetih spisa”, istaknulo je ministarstvo, dodajući da “nije sve što je legalno nužno i prikladno”.

Dansko-švedski političar Rasmus Paludan, vođa krajnje desne stranke Stram Kurs (Tvrda linija), u petak je zapalio primjerak Kur'ana ispred džamije u Danskoj. Islamofobni čin dogodio se nekoliko dana nakon što je čelnik krajnje desnice spalio Kur'an ispred turske ambasade u Švedskoj tokom prosvjeda koji je odobrila policija. Paludan je također najavio da će spaljivati ​​primjerak muslimanske svete knjige svakog petka sve dok Švedska ne bude uključena u NATO savez.

Subscribe
Notify of

2 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Finska zabranila paljenje Kur'ana Post Views: 1 # kuran […]

Rakiplerimize Meydan Okuyoruz

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x