Firma za primjer: Radnicima isplatili podršku po 2.000 KM

Podijelite ovaj članak:

Izmjenom člana 14. pravilnika Zakona o porezu na dohodak, poslodavcima u Federaciji BiH omogućeno je da radnicima isplate jednokratne novčane pomoći u maksimalnom iznosu prosječne plaće u FBiH (1.080 KM) bez plaćanja poreza i doprinosa.

Uredbu o pomoći stanovništvu uslijed rasta indeksa potrošačkih cijena je početkom jula donijela Vlada Federacije BiH, no ona se nije slagala sa zakonom koji je ubrzo i usklađen.

Neke firme odmah su iskoristile to pravo i uplatite svojim radnicima jednokratnu pomoć, a među njima u Srednjoj Bosni je i firma MLM iz Nove Bile.

– I prije Uredbe Vlade FBiH smo razmišljali kako pomoći našim radnicima da prebrode ove trenutne udare uzrokovane inflacijom koji prijete da budu i malo trajniji. Sami smo planirali jednokratne pomoći i to se onda poklopilo s Uredbom Vlade FBiH – izjavio je za portal Centralna.ba direktor MLM-a Mato Biljaka.

Poduzece MLM doo iz Nove Bile koje se bavi međunarodnim transportom roba  još od 1996. godine. Osnivač firme je Mato Biljaka, a trenutni broj uposlenih  je 19 radnika.

– Isplatili smo 13. plaću po 2.000 KM za 19 radnika. Motivacija nam je bila, kao i naša ranija želja, da jednokratnom isplatom novčane pomoći pomognemo radnicima u borbi s inflacijom – rekao je Biljaka.

Hoće li ovaj potez firme iz Nove Bile motivirati i ostale, preostaje da se vidi.

 

Biznis.Info

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x