Foča: Mirna šetnja povodom Međunarodnog dana borbe protiv seksualnog nasilja u ratu

Podijelite ovaj članak:

U Foči i Brčkom bit će obilježen Međunarodni dan borbe protiv seksualnog nasilja u ratu pod sloganom “Hrabro i odvažno od Drine do Save”.

Glavni događaj u organizaciji udruženja “Foča 92-95” planiran je danas ispred Sportske dvorane “Partizan”, koja je u aprilu 1992. postala najveće mučilište za žene u Evropi.

Foča je prva općina u Bosni i Hercegovini po broju ubijenih žena i poznata kao najveće mjesto sistematskog silovanja i zlostavljanja žena Bošnjakinja tokom rata. Na nekoliko lokacija u i oko Foče postojali su logori i zatočenički centri gdje su bošnjački civili – žene i djevojčice bile sistematski silovane i seksualno zlostavljane.

Tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, seksualno nasilje bilo je dio ratne strategije rukovodstva Republike Srpske s ciljem da se okupirani prostor u potpunosti “očisti” od bošnjačkog stanovništva. Silovano ih je više od hiljadu, a Tužilaštvo BiH je u prvoj polovine ove godine podiglo samo jednu optužnicu za silovanje.

Podsjetimo, Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju je kroz predmete Tadić, Mučić i drugi, Furundžija, Kunarac i drugi te Krstić, uspostavio prekretnice u međunarodnom pravu. MKSJ je omogućio krivično gonjenje seksualnog nasilja kao ratni zločin, zločin protiv čovječnosti i genocid. Ovim predmetima, silovanje je priznato kao sofisticirano oružje rata, koje se koristi kako bi se žrtva zastrašila, progonila i terorisala.

Obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv seksualnog nasilja u ratu značajna je prilika da se ukaže na sporost u procesuiranju ratnih zločina, ali i potrebu pružanja podrške udruženjima u BiH u njihovoj borbi protiv stigmatizacije i borbi za ostvarivanje prava odnosno obezbjeđenja zakonskog okvira zaštite prava civilnih žrtava rata.

Mirnom šetnjom u Foči učesnici današnjeg skupa će odati počast svim ubijenim i silovanim ženama, a sa Ćehotinskog mosta će biti spuštene ruže u rijeku, dok je u Brčkom, sutra 19. juna planiran obilazak mjesta stradanja u organizaciji Udruženja za pomoć žrtvama i preživjelima seksualnog nasilja u ratu “Suze” Brčko.

Prema dostupnim podacima tokom agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocida nad Bošnjacima, agresorske snage počinile su sistematsko silovanje i seksualno zlostavljanje 20.000 do 50.000 žena, djevojčica i muškaraca.

U Foči se još uvijek traga za velikim brojem nestalih osoba. U ovoj općini je u kratkom vremenskom periodu 1992. godine protjerano 22.000 ljudi, ubijeno gotovo 3.000 civila, a za 627 tragaju njihovi najbliži kako bi im mogli klanjati dženazu. Među žrtvama je 586 žena dok su brojni objekti tokom rata pretvoreni u logore, prenosi Klix.

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Foča: Mirna šetnja povodom Međunarodnog dana borbe protiv seksualnog nasilja u ratu […]

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x