Gdje ste pristojni ljudi?

Podijelite ovaj članak:

Dokle god se pristojni, kulturni i vaspitani budu povlačili pred bahatim, nasilnim i bezobraznim a ostali šute i gledaju nezainteresovano, dotle ćemo biti tu gdje jesmo, ili će nam biti još gore.

Ne pristajem na aroganciju polupismenih, na nadobudnost neuspjelih i zajedljivost zavidnih. Toliko napetosti i tenzije u vazduhu, toliko namrštenih čela, bijesnih pogleda i spremnosti na nasilje, verbalno, fizičko, intelektualno.

Gdje ste pristojni ljudi, oni koji persiraju, oni koji čitaju, oni koji ponekad odu u pozorište, oni koji ne viču na žene/muževe, djecu, oni koji svaku ženu stariju od 50 godina ne oslovljavaju sa „baba“

Gdje ste kulturni ljudi koji propuštaju auto ispred sebe, a da mu ne opsuju majku, gdje ste dobre komšije koje ne bacaju na automobile parkirane ispod prozora kese sa smećem i prljavu vodu, pitam gdje ste, jer vjerujem da vas ima, mnogo, ali ste se zatvorili u svoja pribježišta, poučeni svojim i tuđim iskustvom da je najbolje šutjeti, ne miješati se, pustiti budalu da prođe.

A budale ne prolaze, nego se sile sve više, gomilaju i grupišu, i mijenjaju duh ovog grada koji je nekad važio za šmekerski. Kažu da je urbana ekipa pobjegla na selo.
Vidimo se tamo. Samo da i to ne zagadimo.

Femina

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Gdje ste pristojni ljudi? Post Views: 1 […]

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x