Geteborg: Promovisana djela Muhameda Mahmutovića

Podijelite ovaj članak:

U okviru Sajma bh. knjige koji se održava u švedskom gradu Geteborg promovisana su djela Muhameda Mahmutovića.

Muhamed Mahmutović, promocija knjige u Geteborgu

U okviru ovog Sajma održavaju se promocije knjiga bh. autora na bosanskom, engleskom i švedskom jeziku, a bogat dvodnevni program moderiraju Midhat Ajanović, Senada Bešić i Branko Tomić. Ovo je sedmi po redu sajam bh. knjige u Švedskoj i održava se pod pokroviteljstvom grada Geteborga, a u organizaciji NBV-a, Društva bosanskohercegovačkih pisaca, prevodilaca i bibliotekara u Švedskoj (SBHFÖB), Trezvenjačkog obrazovnog saveza NBV (NBV Väst), BH Saveza žena u Švedskoj (BHKRF), Udruženja Daorson, Radija GBG, Göteborgs Litteraturhus, Världslitteraturhuset bibliotek i Västra Götalandsregionen (Förvaltningen för kulturutveckling), a uz podršku grada Geteborga.

Muhamed Mahmutović, promocija knjige u Geteborgu

Fokus promocije stavljen je na roman Pacijenti koji je nedavno izašao iz štampe na švedskom jeziku. Roman Pacijenti govori o lovu na Radovana Karadžića. Kroz tu priču isprepletana su brojna svjedočenja našeg naroda o golgotama, ranjavanjima, ubistvima i silovanjima od strane četničkog agresora. Zločinci su pobrojani imenom i prezimenom, a Skandinavcima je ova priča interesantna jer je Karadžić bio uzor najvećem Andreasu Breiviku, teroristi koji je izvršio nezapamćen masakr u Norveškoj.

Pored romana Pacijenti, Muhamed Mahmutović promovisao je i ostala djela, a veliku pažnju javnosti izazvao je novi roman “Mjesec je otkrio tajnu”, koji se isto tako prevodi na švedski jezik i ubrzo bi trebao ugledati svjetlo dana.

Muhamed Mahmutović, promocija knjige u Geteborgu

Promociji je prisustvovao veliki broj osoba iz umjetničkog, kulturnog i političkog života, izdavači i predstavnici švedskih biblioteka.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x